Skogsbränderna härjar


De stående rapporterna i media

 

handlar nu om bränder som aldrig förr i svenska skogar

Resurserna räcker inte till. Frivilliga ställer upp, men det tycks inte räcka.

”Det är framförallt i tre län, Dalarna, Jämtland och Gävleborg, som läget är kritiskt. Lokala räddningstjänster arbetar febrilt med att få kontroll på bränderna – utan att lyckas.

‘Resurser är begränsade och många räddningsledare vittnar om en situation som de aldrig har upplevt tidigare. De är i behov av akut hjälp’, säger Jakob Wernerman.” / AFTONBLADET

Man vattenbombar med svenska helikoptrar, med norska helikoptrar och idag ska italienska vattenbombande flygplan sättas in. Samtidigt säger det svenska försvaret att de inte kan ställa upp. Deras helikoptrar står på marken för piloterna har semester. Det är inte bara att kalla in dem! Tur att det inte är krig.

2014 brann det rejält i Västmanland. Läs stor artikel i Wikipedia. Då erbjöd sig Ryssland att hjälpa till att vattenbomba med världens största flygplan avsett för brandbekämpning, Beriev Be-200. Planet tar 12 ton vatten, men kan även frakta både folk och gods.

Det kan jämföras med Bombardierplanen CL-415, som Italien lånar oss två av, 6,2 ton vatten.

Kapaciteten hos våra helikoptrar är i jämförelse en droppe i havet.

”Räddningsledningen tackade nej när Ryssland erbjöd sig att hjälpa till vid släckningen av branden i Västmanland”. / omni

”Ryssland [har] erbjudit Sverige hjälp med släckningsarbetet – men att Sverige tackade nej.” / SvD

Mig veterligen har inte Ryssland erbjudit hjälp den här gången, men jag kan ha fel. Å andra sidan, när Sverige avböjde sist är det ganska självklart att Ryssland inte frågar igen.

Så nu står vi här och sliter nästan ihjäl oss för att få bukt med elden, bara för att vi inte ville ha med ryssen att göra för fyra år sedan. Men också för att vi har dragit ned på räddningstjänsten (som så mycket annat av den offentliga verksamheten) under ett antal år.

2018 skogsbränder.jpg

(AFTONBLADET Plus)

Lämna en kommentar