Valbekämpning med insektsgift!


Nja, kanske inte just så

vi vill ju inte bekämpa valar som ingen plåga är

Just nu kan faktiskt insektsgifter kortsiktigt bli valarnas räddning. Det har hittats hälsofarligt höga halter av insektsgift i valköttet, vilket fått Japan att stoppa importen från Norge, ett av de länder som bedriver valjakt och dödade rekordmånga valar 2014. Läs mer på Natursidan.se.

I Norge försöker man märkligt nog öka intresset för att äta valkött. Man får ju hoppas att även norrmännen tar sitt förnuft till fånga och drar sig för att bli förgiftade och därmed skonar valarna som dödas på ett mycket plågsamt sätt.

På lite längre sikt måste vi ta förgiftningen av naturen på mycket större allvar, inte bara för valarnas skull utan även för vår egen och hela planetens skull. Vi befinner oss högst upp i näringskedjan där gifterna ansamlas. Och visst är det alarmerande att valarna har drabbats av insektsgifter som sprutas långt ifrån där valar håller till. Hur står det till med oss själva egentligen?

Gift och valar

I kväll 2015 03 26, Kunskapskanalen: Valfångarna – 19:20 – 20:10
Dokumentär. Under 1900-talet dödade valfångstfartygen 1,5 miljoner valar runt Antarktis, vilket nästan utrotade vårt största levande däggdjur. Europeiska valfångare ledde jakten och fortsatte med det in på 1960-talet. Det här är berättelsen om hur den lilla ön Sydgeorgien utanför Antarktis var centrum för den lönsamma valfångstverksamheten, och hur jakten till slut avstannade.

Säsong: 1 Avsnitt: 2 / 2 Produktionsår: 2014. Repris

3 tankar om “Valbekämpning med insektsgift!

  1. Min pappa var valfångare i sina tidiga tonår…och jag har ätit valbiff flera gånger i Norge, när jag var barn. Det smakar lite tran.

    Det är dock inget jag är stolt över idag.
    😦

    Gilla

Lämna en kommentar