En miljökatastrof hotar vår tillgång på livsmedel


Bidöden

 

en av människan skapad katastrof

Och den slår ju tillbaka mot oss själva. Läs här på Supermiljöbloggen.

Bi försvinner

I ett ganska nyligen publicerat inlägg tog jag upp humledöden.

Humleförgiftning

På den tiden vi hade småskaliga jordbruk var bonden intresserad av att gården kunde försörja honom och lämnas över till barnen, vilka i sin tur skulle ta den och lämna över en dag till sina barn och så vidare, generation efter generation i ett aldrig avslutande scenario. Idag handlar det om att kränga ut mesta möjliga ur marken till största möjliga vinst. Vad som kommer sedan är ointressant.

Kapitalisterna har tagit över.

Den gamle bonden i det feodala samhället har ersatts av en kapitalist och därmed drabbas naturen och miljön, men på sikt också hela mänskligheten. Historien har aldrig upplevt något så destruktivt som kapitalismen. Den har en inneboende hänsynslöshet som bottar i den enda drivkraft den har, nämligen profitintresset.

Borgarklassen har tagit över efter bondeklassen. Nu är det den klassens intressen som styr och det är bara destruktivt på alla plan, inte minst det ekologiska.


Läs även ”Självförstärkande effekter” och de länkar som finns där.

 

8 tankar om “En miljökatastrof hotar vår tillgång på livsmedel

  1. Den vanliga hederliga bonden spred inte såna gifter som stordriften gör. Men media gör gällande att kornas pruttande utsöndrar metangas, vilket är sant. Men det är bara löjligt att försöka göra gällande att det korna utsöndrar ens skulle påverka om man jämför med all annat skit som sprids i luften. Miljö- och veganorganisationer gör dock gällande att så är fallet och att vi därför ska äta mindre kött. Man borde i så fall peka mer på de vidriga djurfabrikerna. Så skulle en vanlig småbonde ALDRIG behandla sina djur vid slakt.

    Kao

    Gilla

Lämna en kommentar