Synpunkter på pensionerna


De borgerliga 

 

vill förneka att pension är en uppskjuten lön

De vill likna det vid bidrag. Men så är det förvisso inte och de borgerliga ljuger mot bättre vetande. Och det är ju inget nytt. Det har jag sagt hur många gånger som helst, att ju längre åt höger en politiker ligger, dess mer måste den ljuga. Annars lär bara de besuttna rösta fram dem och det räcker inte till att komma över 4%-spärren.

”I debatten har hävdats att pension är något annat än uppskjuten lön. Felaktigt har många borgerliga företrädare plockat in pensioner under rubriken bidrag vilket statsrådet nu får möjligheten att kraftfullt ta avstånd ifrån i sitt svar på denna fråga.” Det skriver Rådström, Britta (s).

Läs mer om ålderspension i Sverige på Wikipedia.

”Under tjugo år har pensionssystemets risker förskjutits från politiker och försäkringsbolag till individen. Få saker illustrerar detta lika väl som premiepensionsreformen, som gjorde svensken till sin egen kapitalförvaltare. Tre börskrascher senare har spararnas kapital tappat 13 procent, allt medan fondbolagen tagit ut flera miljarder kronor i avgifter.” Läs mer på SvD.

Göran Persson om pension.jpg

GT läser jag detta: ”Regeringen höjer garantipensionen och sänker skatten för alla över 65 med inkomster på mer än 17 000 kronor i månaden. ‘Detta har vi väntat på länge. Vi har krävt lika skatt på pension och arbete i flera år. Men pensionen behöver höjas ännu mer’, säger Tommy Emanuelsson, ordförande PRO-distriktet Göteborg. Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad.

Det här kan ju Skvitt sammanfatta som att ”här får du en kola och håll sen käften och tig still!”

Ny pension 1.jpg

 Tommy Emanuelsson säger sig inte vara helt nöjd med, men vad gör han åt det? PRO är en papperstiger, allt annat än en stridbar kamporganisation. Men de skriver på sin hemsida att de är ”En stark röst i samhället”! Det är det väl ingen som har märkt av.

PRO skriver också att de har ”har cirka 330 000 medlemmar”.

Det är en usel siffra med tanke på att de som är 65 år och äldre utgör nästan två miljoner personer i Sverige (1 976 857). Här finns en potential för att starta ett pensionärsparti (”Om inte politikerna tar detta på allvar kommer vi att få ett pensionärsparti redan nästa år, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.”) som kan ge upprättelse åt alla pensionärer som har det knackigt ställt och inte bara låta våra partier se till dem som har det någorlunda hyggligt eller rent av bra. Många kommunpolitiker kan lyfta feta pensioner på hundratusentals kronor – trots att de inte ens fyllt 50 år.

”Pensionen behöver höjas ännu mer. Framförallt ska man kunna leva på sin pension. Som det är i dag är det framför allt många äldre kvinnor som inte kan ha mer än näsan precis över vattnet.”, säger Tommy Emanuelsson, och det har han rätt i, men vi ser inte att PRO gör något i saken.

Tyvärr rankas pensionsfrågan inte särskilt högt när det gäller de viktigaste politiska frågorna. Ändå ska ju alla en dag bli pensionärer om de lever länge nog.

Viktigaste politikfrågorna 2018.jpg

(Länk)

”I budgeten ingår alltså även en höjning av bostadskostnadstaket i bostadstillägget, från 5 600 kronor till 7000 kronor för ogifta och för den som är gift höjs tillägget från 2 800 kronor till 3 500 kronor.”, skriver GT vidare och Tommy Emanuelsson tycker detta är ”jättebra”. Men de fattigaste pensionärerna har tvingats flytta till det billigaste som står att få och får således ingen nytta av det höjda tillägget. Men det säger han ingenting om!

Propagandamaskineriet

Politiker, Pensionsmyndigheten och pressen vill få pensionärerna att tro på förbättringar, men det är bara amsagor från etablissemangets propagandamaskineri. Tydligen tror de att pensionärer inte kan räkna och se verkligheten de lever i. Målgruppen för denna propaganda är de lågutbildade som får sämst pension. Kanske lever politiker, Pensionsmyndigheten och pressen i villfarelsen att lågutbildade är dumma i huvudet!

Glädjebesked pension.jpg

(Länk)

”Sveriges pensionärer skulle få mer i plånboken. Det beskedet gav regeringen i budgeten. Men verkligheten blev en annan, tusentals pensionärer fick sänkt pension. Orsaken – nedskriven avtalspension.” / Barometern

Verkligheten

”Att pensionärerna drabbas hårt när pensionerna krymper är lätt att förstå. 2003 pensionerades den första årskullen i det reformerade pensionssystemet. Sedan dess har den allmänna pensionen minskat från 61 till 49 procent av lönen. Halva lönen i pension är alltså redan verklighet, och det ser inte ut att bli bättre för framtidens pensionärer. Snarare kan vi förvänta oss en allmän pension ned mot 40 procent av lönen.” Det skriver Dagens Samhälle, som också påpekar att låga pensioner slår mot kommunerna som får mindre skatteintäkter.

Fackförbundet Forena kommer till tals i artikeln och säger att det krävs både en höjning av pensionsåldern och pensionsavgiften.

Höjd pensionsålder har vi ju hört till leda. Att det är nödvändigt är en stor lögn och ett försök att ytterligare minska vad man får i pension. Faktum är snarare att produktiviteten ökar för varje år. Det betyder att man både kan sänka pensionsåldern och öka pensionsutbetalningarna. Men det ska vi vara ovetande om. Ändå är detta något varje nationalekonom vet. 

”När jag går i pension kommer dock min ekonomiska situation att radikalt försämras. Jag kommer att få ut cirka 11 500 efter skatt! Det är under EU:s fattigdomsgräns som ligger på 11 850 kr. Hur är detta möjligt? Jag har två akademiska examina, har arbetat i hela mitt liv och sjukdagarna har inte varit många. Jag förstår ingenting. Mina föräldrar fick cirka 80 procent av sin inkomst vid pensioneringen men jag kommer endast att få 57 procent.” / Insändare i Bohuslänningen

Pension sämst i Norden.jpg

(Länk)


Mer+pil.jpg av Skvitt om pension

Tanter som hörs och syns

En pensionärs funderingar

Beräkningsmodell: jobba längre!

Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension

LO om pensionerna

Pensionssmällen: 150 000 drabbas

Miljardregn över pensionärerna?

Dagens pensionssystem är ohållbart

Svält förnöjd!

Det är ju söndag

Ännu inget svar

Tala är silver …

Fler äldre, färre äldreboenden

Enkätundersökning om PRO:s tidning

Pensionspropaganda

Nu djävlar får det vara nog

Vi har råd

Jag gick ur PRO

Pensionssystemet en vinstmaskin

Lägre pension

50.000 kr / mån i pension

”Skvitt, du har ju skrivit om pension”

Pension i bilder

LO larmar om usla pensioner

Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?

Pensionsnytt

Skvitt synar pension, Pensionsmyndigheten, mm

Pension en skållhet överraskning

Fattigpension­ärer ökar kraftigt

Den skandalösa pensionen

S och pensionerna

Pensionärer bjuds på hamburgare + fler korta påsknyheter

Pensionärerna

Sverige: äldre svälter

PRO-ordförande har ordet

Pension – en svältens tillvaro

PRO och storsvindlarna

SvD vs PRO pensionären

PRO erbjuder

PRO-ordförande har ordet

AB skriver, men PRO:s tidning tiger

Enkätundersökning om PRO:s tidning

PRO-tidningen och resor

 

8 tankar om “Synpunkter på pensionerna

  1. Pingback: Den stora skandalen – eaqhan

  2. Pingback: Blev rik på våra pensioner – eaqhan

  3. dag skickade jag, tack vare ovanstående bloggpost, in följande brev till diverse pensionärers riksorganisationer:
    Hej kära Seniorer!

    Det är inte så långt kvar till min egen pensionering och förändringar tar tid, så jag känner att vi har gemensamma intressen. Det har även de av våra medlemmar som jag bifogat detta e-postmeddelande till.

    Jag förstår det stigande missnöjet och besvikelserna hos många pensionärer och läser att SPF Seniorernas ordförande tror att Sverige kommer att få ett nytt pensionärsparti, kanske redan från nästa år.
    Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/pension/nya-siffror-312-000-aldre-riskerar-ett-liv-i-fattigdom/
    Förslag:

    Eftersom de flesta pensionärsorganisationer är partipolitiskt obundna, samt att pensionärer är en grupp med flera olika intressen och åsikter i olika sakfrågor, så rekommenderar jag att ni uppmuntrar till flera nya pensionärs-fraktioner som deltar i en valsamverkan, ex. genom Valsamverkanspartiet genom era kanaler.

    På detta vis kan säkerligen alla pensionärers olika intressen representeras i riksdagen, vilket måste vara målet för er verksamhet, kanske t.o.m. redan efter nästa val, utan att alltför många pensionärers röster inte leder till mandat, vilket tyvärr blev fallet med SPI som tyvärr inte valsamverkade med andra partier.

    Om ni vill göra en intervju med mig, som är organisatör för denna öppna valsamverkan, så kan ni kontakta mig med era frågor om ni vill det. Läs i så fall gärna först denna bloggpost så att intervjun blir informativ, även för era skeptiska läsare:

    Hållbara argument för och emot Valsamverkan

    Ni kan även gärna läsa mer om mig och min politiska verksamhet fram tills idag, om ni vill ha en mer personlig bild av mig, men den är givetvis politisk:

    https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/sakerhetsvakten/

    Mina texter är f.ö. CC0, d.v.s. får kopieras och förändras fritt.

    Jag kan även spela in våra samtalet, om ni vill det, och lägga upp en ljudfil som ni kan länka till på er egen hemsida eller publicera länken i er medlemstiding, för intresserade pensionärer som är missnöjda med de andra partierna i Riksdagen. Återkom i så fall med kontaktinfo så ringer jag gärna upp er.

    MVH
    Martin Gustavsson
    Organisatör för Valsamverkanspartiet & Vetenskapliga partiet

    Gillad av 1 person

      • En kommunist jag ointervjuade menade att människor inte tror att de kan göra något.

        Vi var båda eniga att vi kan göra en hel del positivt och konstruktivt tillsammans som människor, men faktum kvarstår.

        Passiva människor väntar på vad som ska ske, samt förmodar att inget kommer ske, istället för att få det att ske.

        Så din förmodan är förmodligen riktig. Den har varit riktig ganska länge, men ibland bubblar motivationen upp, rätt människor träffas och plötsligt händer det. 😉

        Gilla

        • Och plötsligt händer det! Javisst är det så!

          Faktum är att det inte bara gäller samhällsutvecklingen utan även naturens fenomen. När något utvecklas till en kritisk punkt slår det över i ett nytt tillstånd. Historiskt ser det vi i att föråldrade klassamhällen plötsligt vänds på ända då en härskande klass avlöses av den förryckta klassens uppgång.

          I naturen sker samma sak. Vatten blir plötsligt till is eller till ånga. För att ta ett exempel. Mellanting finns inte.
          Eller, ett annat exempel: när tryck och temperatur blir högt nog så skapas helium av väte. Mellanting finns inte.

          Det som just nu skrämmer mig är att vi har påverkat klimatet så att samma sak snart händer med det. En tippingpoint står för dörren. Metan frigörs från tundran genom den globala uppvärmningen i en okontrollerad ökande hastighet. Och det är ju en gas som har 30 gånger större klimatpåverkan än koldioxid, dock kortare halveringstid. Jag kan bara beklaga att Greta Thunbergs framtid ser dyster ut.

          När det gäller klassamhällen så gäller också tippingpoints. Och just nu har vi bara två klasser av betydelse, borgarklassen och arbetarklassen. Deras intressen kan aldrig förenas. Och borgarlassen kan inte klara sig utan arbetarklassen, men det omvända gäller! Och varje strid leder småningom till segar för endera. Vilken klass som vinner den striden är ju uppenbar. Frågan är ju bara när.

          /Skvitt

          Gilla

          • Jag har skrivit för mycket om klimat, och jag tror på beredskap och ekologisk hållbarhet, som visserligen sänker CO2, men jag tror inte på fulmedias version som omgärdats av massvis med lögner.

            IPCC har inte uppgiften att söka evidens heller, men uppgiften att överdriva faror med uppvärming och att skrämmas i politiskt syfte, så att de ska kunna beskatta arbetarklassen och pensionärer.

            Själva tar politikeradeln bort värnskatten, samtidigt som de går globalisternas ärenden, samt obekymrat fortsätter med den förödande frihandeln, att flyga förstaklass, samt bygger strandnära, samt massimporterar barnavlande sekter. Klart att de inte tror på domedagsprofetiorna. Då skulle de faktiskt göra rätt, inte fel.

            Det handlar för dem om att skaffa en lettledd och absurt tillväxande befolkning som de kan överbelåna och överbeskatta, samt stjäla friheter, välfärd och demokrati ifrån och stoppa i egen ficka.

            Gilla

  4. Pingback: Pension – Kaviarvänstern och kaviarhögern ljuger eftersom de annars inte skulle komma över 4% | Vetenskapliga partiet

Lämna en kommentar