Pension – en svältens tillvaro


Skandal

 

är väl det minsta man kan kalla det

Till och med min vän, läkaren, skulle behöva dra sig fram på en struntsumma efter alla år i yrket ifall han inte hade pensionssparat! Och den struntsumman om 12.000 kronor i månaden han får i statlig pension är ju faktiskt mer än det dubbla mot vad de fattigaste pensionärerna får ut.

”När ‘Eva’ blev änka för fem år sedan blev hon ensam med alla utgifter. För att räknas som en fattigpensionär ska man ha en månadsinkomst efter skatt som understiger 11830 kronor, … Efter att hyran är betald har hon ungefär 6000 kronor kvar.” Det är skandal!

Både jag och ”min” läkare klarar oss hyggligt, bara beroende på att vi har sparat på olika sätt. Men många tänker inte på det medan de jobbar och de med lägst inkomst kanske inte ens har kunnat.

Vad gör pensionärsorganisationerna åt våra usla pensioner, som vi ju fick efter pensionsförsämringen på -90-talet?

Sanningen är väl att dessa organisationer styrs av gamla avdankade beslutsfattare inom det politiska etablissemanget och därför har höga pensioner. Många av dem får ut mer i pension än en arbetande läkare kan räkna med att ha som lön. Så fattigdomen bland de vanliga pensionärerna berör ju inte dem personligen. Då gör man sig inte obekväm med att slåss för de fattiga!

Kritiken från pensionsorganisationerna mot det nuvarande pensionssystemet är lam. Men på senare år har den i vart fall nått över ytan. Organisationerna har blivit tvungna att säga någonting i frågan när pressen lyfter den titt som tätt. Då duger det ju inte att fortsätta att tiga. Var tionde pensionär lever under EU:s standard.

Någon direkt strid från pensionärsorganisationernas sida kan man dock inte se. Protestmöten och demonstrationer hör man aldrig talas om. Ändå har ju pensionärer tid med sådant!

Man måste legitimera sin roll!

De sitter i möten och fikar och käkar bakelser. Men uträttar de något reellt? Ställer de krav på ett pensionssystem som leder till välfärd även för medlemmarna? Legitimerar de sin roll och existens? Svaret måste bli ett rungade NEJ!

Läser man tidningen PRO pensionären kan man någon gång ibland läsa att de ”uppvaktar” politikerna, svarar på remisser och lägger motioner, men vad allt detta i praktiken innehåller och mynnar ut i eller ger för respons, det skriver tidningen aldrig om. Som läsare blir man icke underrättad! Och det beror inte på plastbrist i tidningen. Det är bara att kika i blaskan, som mest kan liknas vid vilken damtidning som helst.

Exempel från nr 7/2017:

”Historisk resa till Norge”, två sidor.

”Man ger upp allt för något okänt”, om 82-tvååriga Elnas flykt från Estland, fyra sidor.

”Enkel vardagsmat”, två sidor.

”Så skyddar du dig mot ID-kapningar”, två sidor.

”Musik”, en sida. ”Bok”, en sida. ”Film”, en sida.”Kultur”, två sidor. ”Vin”, en sida.

”Här fixas husrum till ejdrar på flykt”, fyra sidor.

Och så fortsätter det sida upp och sida ned ända till slutet i tidningen. Där finner man fem sidor med korsord, sudoku och lösningar!

Stående inslag i PRO pensionären är ju också en sida där PRO:s ordförande Christina Tallberg har ordet. I nämnda nummer skriver hon faktiskt att det behövs större förändringar i grundskyddet i pensionssystemet.  Och hon skriver också hur PRO driver denna fråga:

”För att påminna alla ledamöter av Sveriges riksdag, om att det inte går att blunda inför frågor som rör oss över 65 år, så skickar vi en liten korthälsning i samband med riksdagens öppnande. 

‘Grattis till ditt viktiga uppdrag! Nu är det ett år kvar till nästa riksdagsval. Du vet väl att 25 procent av väljarna kommer att vara över 65 år! Lycka till hälsar PRO:s 400 000 medlemmar’. 

Med nästan 400 000 medlemmar i ryggen för oss i PRO, tror jag inte att denna hälsning passerar obemärkt!”

Oj, vad hon tog i!

Hon har en hel sida till sitt förfogande, men ägnar mesta utrymmet dels åt skatteskillnaden mellan arbetande och pensionärer, vilken nu ska bort. Och det tar hon  åt sig äran av genom att skriva att det ”är en arbetsseger”. Men de som hårdast drivit den frågan är knappast PRO.

Dels tar hon upp att bostadstillägget ska höjas och att tandvårdsbidraget ska fördubblas. 600 kronor per år ger det! Och det kommenterar hon med att ”vårt påverkansarbete börjar ge resultat.”

Men själva pensionssystemet, det som PRO och andra pensionärsorganisationer måste ändra på rejält, det hoppas hon att en liten hälsning från ”nästan 400 000 medlemmar … inte … passerar obemärkt!”

PRO står med mössan i hand och med svårartad tunghäfta i den viktigaste frågan, pensionärernas usla inkomst!

Kontantredovisning.jpg

Precis som min läkarvän så har jag i god tid tagit eget ansvar för min tid som pensionär. Tack ock lov för det! Hade jag inte gjort så, så hade jag haft det svårt ekonomiskt. I vart fall om jag skulle vilja leva drägligt. Men visst märks det!

Nu måste jag avstå från båtlivet. Båtplats och vinterförvaring kostar mer än det smakar. Sen tillkommer ju andra utgifter förknippade med båtliv. Och då måste man bortprioritera. Njuta sitt otium! Pyttsan! Glöm det som pensionär!

Ska det behöva var så bedrövligt illa att bli pensionär efter ett helt långt yrkesverksamt liv? Så var det inte förr. Inte under det gamla pensionssystemet. Då fick man ut 80% av lönen i pension. Nu får man vara glad om man får 50%! Det är verkligheten även om man ofta läser om bättre villkor procentuellt sett. Men det är vilseledande och propagandistiskt!

Faktum!

Ja, faktum är att produktiviteten per arbetad timme har ökat under alla år. Vi skapar ett allt större värde än någonsin tidigare, varje dag och timme som vi knegar. Och då har vi också råd att försörja en växande skara pensionärer! Så det är inte det som det handlar om! Inte heller om att vi ska behöva jobba längre. Vi har till och med råd med en lägre pensionsålder! Men sådant skriver inte PRO pensionären ett endaste ord om!

PRO pensionären Sv damtidn.jpg

Vad det faktiskt handlar om är att pressa tillbaka arbetarklassen till förmån för kapitalets ägare, borgarklassen. Det kan man inte läsa om i PRO pensionären. Men däremot om PRO medlemsresor, två sidor. Nr 7 för i år erbjuder ”Solo i Andalusien” 6495:-, ”Boule i Almuñécar” 6995:-, ”Mallorca i mandelblom” 8995:-, ”Vandring på Mallorca” 9995:-, ”Gemenskap och trivsel på Kanarieöarna” 15 dagar för endast 15 995:-.

Och det är ju sådant som en fattig pensionär har behov av när pengarna knappt räcker till mat och hyra. Men som tur är så skickas det med en liten bilaga i tidningen PRO pensionären i form av ett brev. ”Drömreselotteriet”! ”Drömmer du om en resa? Öppna och ta del av vårt oslagbara specialerbjudande. Drömreselotteriet – alltid största chans att bli miljonär.”

Tack PRO! Ni sprider hopp!

Pensionärssex.jpg


Mer+pil.jpg inlägg av Skvitt om pension

PRO och storsvindlarna

SvD vs PRO pensionären

PRO erbjuder

PRO-ordförande har ordet

AB skriver, men PRO:s tidning tiger

Enkätundersökning om PRO:s tidning

Pensionssystemet en vinstmaskin

Lägre pension

50.000 kr / mån i pension

”Skvitt, du har ju skrivit om pension”

Pension i bilder

LO larmar om usla pensioner

Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?

Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?

Pensionsnytt

Skvitt synar pension, Pensionsmyndigheten, mm

Pension en skållhet överraskning

Fattigpension­ärer ökar kraftigt

Den skandalösa pensionen

S och pensionerna

Pensionärer bjuds på hamburgare + fler korta påsknyheter

Pensionärerna

Sverige: äldre svälter

PRO-ordförande har ordet

Svält förnöjd!

Det är ju söndag

Ännu inget svar

Tala är silver …

Fler äldre, färre äldreboenden

Enkätundersökning om PRO:s tidning

Lösningen - pension.jpg

Tände eld på sig - varför -hypotes - pension.jpg

 

 

24 tankar om “Pension – en svältens tillvaro

  1. Pingback: Pensionerna och inflationen – eaqhan

  2. Pingback: Pensionsmyndigheten ljuger! – eaqhan

  3. Pingback: Den stora skandalen – eaqhan

  4. Pingback: Synpunkter på pensionerna – eaqhan

  5. Pingback: PRO i kris – eaqhan

  6. Pingback: Något om pension – eaqhan

  7. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

  8. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

  9. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

  10. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

  11. Pingback: De syns – eaqhan

  12. Min far som är död sen länge, tillhörde de första som fick full ATP. Han hade mer i pension än vad jag hade i lön. Däremot fick min mor som alltid varit hemmafru bara folkpension. Men det var ju en inkomstökning för dom. Minns inte längre några summor. Det var ju också ett annat penningvärde.. Märkligt att också komma ihåg att mamma fick halv sjukpension när hon blev reumatiker. Utan att ha något jobb.

    Gillad av 1 person

  13. Pingback: Nu hade han ju chansen – eaqhan

  14. Pingback: Lev på 2000 spänn! – eaqhan

  15. Pingback: En pensionärs funderingar – eaqhan

  16. Pingback: Pensionärsliv – eaqhan

  17. Pingback: Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension – eaqhan

  18. Pingback: Inte ett knäpp från PRO – eaqhan

  19. Pingback: Dagens pensionssystem är ohållbart – eaqhan

  20. Pingback: Jag gick ur PRO – eaqhan

    • Kanske lite terrorbombning kan hjälpa? Spränga riksdagshuset?

      Men allvarligt talat, så vet jag inte vad du ska göra. Det finns pengar. Bara man ville så skulle man kunna ändra hela systemet. Men viljan finns inte eftersom politikerna har sitt på det torra.

      Men du kan ju i alla fall sänka din matkostnad. Kolla in på food2change! Anmälningsavgift 500:-. Sen har du gratis mat i 6 månader. Gäller för alla med inkomst under 12.000:- / mån.

      /Skvitt

      Gilla

  21. Pingback: Suspekta pensionärer | Se Eaqhan

Lämna en kommentar