Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?


Tur att PRO-tidningen finns

 

Den ger råd kring det mesta i den frågan

I varje nummer har man en avdelning om ekonomi. I det senaste numret av tidning, nr 4 2015, får man veta att det inte alltid är problemfritt att ge bort sin villa och bostadsrätt inför hädangången.

Ekonomiavdelningen i tidningen handlar väldigt mycket om just sådana saker. Alltså hur man förvaltar sin förmögenhet både som pensionär och inför hädangången.

För de allra flesta pensionärer finns inte sådana problem. Istället handlar det för de flesta om hur de ska kunna skjuta upp hädangången, så att inte svälten och de verkliga ekonomiska bekymren kring hur man ska kunna överleva på sin pension leder till en för tidig död. Men sådana frågor som alltså berör långt fler pensionärer lyser helt med sin frånvaro i PRO-tidningen. Antagligen för att man inte har några svar på dessa frågor. Finns det inga pengar så finns det inga pengar och inga som helst åtgärder kan en fattigpensionär vidtaga. I vart fall inga som tidningen tycker sig kunna rekommendera.

Från min egen bekantskapskrets kan jag dock ge några råd.

1. Flytta till den allra minsta och billigaste lägenhet som står att få.

2. Samla och panta returglas och -burkar i stadens papperskorgar.

3. Skilsmässa och särboende. Har man barn är det enkelt. Låt barnen bo i samma lägenhet som föräldern är skriven i medan föräldern bor kvar hos sin före detta äkta hälft.

PRO-tidningen o ekonomi

Jag tycker det är stor skam att PRO:s tidning aldrig lyfter fram de vanliga pensionärernas ekonomiska problematik. Men jag antar att skälet är att vanliga pensionärer inte har råd med tidningen och därför inte läser den.

I senaste numret, 4 2015, offrar man ett dubbelsidigt reportage om Rune Hallberg. Han är en pensionerad chef med en lokal på 600 kvadratmeter. Där har han samlat 4000 konstverk av 400 konstnärer.PRO-tidningen o ekonomi 2

Hur intressant är det för en pensionär som är glad över att ha räddat ekonomin genom att ha kommit över en bostad som bara är på 20 kvadratmeter med kokvrå och inte ens vågar drömma om en lokal dessutom?

Hur intressant är det för en pensionär som har fått sälja det mesta av sina kära ägodelar för att få plats i ett kyffe?

Hur intressant är det för en pensionär som inte ens under sin tid som låglönearbetare aldrig hade råd med annat än affischer och usel hötorgskonst?

PRO-tidningen o ekonomi 3

Kort sagt, för de allra flesta finns inte något problem med vad de ska göra av alla sina pengar. De har inga, helt enkelt. Det är bara en liten gynnad elit som har problem med vad de ska göra med alla sina pengar inför hädanfärden. Och det är denna lilla elit som PRO pensionären skriver för. Det syns ju även i frågespalten. Där handlar det bara om hur man överlåter sin förmögenhet. Hur intressant är det för den vanlige pensionären som för att överleva har varit tvungen att konsumera den lilla besparing den eventuellt hade vid pensioneringen?

PRO-tidningen o ekonomi 4

 


Äldre inlägg av Skvitt om pensioner

Naivism

3 gånger fler fattiga på 8 år

Ska jag verkligen drabbas av fattigdom?

Skvitt synar pension, Pensionsmyndighet, mm.

Fattigpensionärer ökar kraftigt

Oj, så mycket bättre!

S och pensionerna

När Skvitt klantade sig

Den skandalösa pensionen

Pensionärerna

Inte fan ska man stjäla andras texter

Pensionsmyndigheten och propagandaministeriet

pensionärsrånare Lindström

 

 

 

77 tankar om “Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?

 1. Pingback: Pensionerna och inflationen – eaqhan

 2. Pingback: Pensionsmyndigheten ljuger! – eaqhan

 3. Pingback: Den stora skandalen – eaqhan

 4. Pingback: Synpunkter på pensionerna – eaqhan

 5. Pingback: PRO i kris – eaqhan

 6. Pingback: Något om pension – eaqhan

 7. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

 8. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

 9. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

 10. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

 11. Pingback: De syns – eaqhan

 12. Pingback: Nu hade han ju chansen – eaqhan

 13. Pingback: Lev på 2000 spänn! – eaqhan

 14. Pingback: En pensionärs funderingar – eaqhan

 15. Pingback: Pensionärsliv – eaqhan

 16. Pingback: Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension – eaqhan

 17. Pingback: Inte ett knäpp från PRO – eaqhan

 18. Pingback: Dagens pensionssystem är ohållbart – eaqhan

 19. Pingback: Jag gick ur PRO – eaqhan

 20. Pingback: Pension – en svältens tillvaro – eaqhan

 21. Pingback: Sällan synlig – eaqhan

 22. Pingback: Falskt besked – Trädgårdsföreningen! – eaqhan

 23. Pingback: Pension = fattigdom – eaqhan

 24. Pingback: Fattigpensionären i Djursholmsvillan – eaqhan

 25. Pingback: Skvitt ser på bostadslån – eaqhan

 26. Pingback: Att vara pensionär idag – eaqhan

 27. Pingback: Skamlön – eaqhan

 28. Pingback: Det gynnar oss inte – eaqhan

 29. Pingback: Tände eld på sig – varför – eaqhan

 30. Pingback: Hundralappen och kontanter – eaqhan

 31. Pingback: Pensionssystemet – eaqhan

 32. Pingback: Insändare i pensionärstidning – eaqhan

 33. Pingback: PRO pseudokam – eaqhan

 34. Pingback: PRO erbjuder – eaqhan

 35. Pingback: Alla ser det – eaqhan

 36. Pingback: 50.000 kr / mån i pension – eaqhan

 37. Pingback: PRO-ordförande har ordet – eaqhan

 38. Pingback: Höjd a-kassa inte tillräcklig – eaqhan

 39. Pingback: AB skriver, men PRO:s tidning tiger – eaqhan

 40. Pingback: Svält förnöjd! – eaqhan

 41. Pingback: ”Skvitt, du har ju skrivit om pension” |

 42. Pingback: LO larmar om usla pensioner | eaqhan

 43. Jag är ju själv fattigpensionär (enl.beräkningar som fastställer vem som är det) och tycker att pensionärer som jag själv i alla sammanhang utesluts från det mesta. Just pga låg pension.

  Har ju inte ens råd att ge tiggaren utanför Konsum mina tomburkar och tomflaskor, eftersom jag behöver de pengarna själv. Ja, ytterst sällan ger jag vår lokala tiggare numera en femma.

  Har inte ens råd att köpa Faktums tidning längre. AB:s papperstidning köper jag numera bara ett par ggr/vecka. Räknade snabbt ut att jag sparade 600kr/månad genom att inte köpa den. Pengar som snabbt behövs till annat.

  Sådär är det hela tiden. Det är slitsamt, nästan värre än då jag hade ett fysiskt slitsamt underbetalt arbete under min aktiva period på arbetsmarknaden. Om 1½ år får jag inte längre pengar från AMF och då blir min ekonomi ännu sämre. MYCKET sämre, men det är ingenting jag ens orkar tänka på idag – och inte ett dugg kan jag göra åt saken.

  Att PRO inte bryr sej det minsta om att i stället ge handfasta tips och råd åt denna halva av pensionärskollektivet; det har jag begripit för länge sen. Vi är totalt ointressanta i deras ögon.

  Hela samhället genomsyras av synen på ”närande” och ”tärande” personer.

  Kao

  Gilla

  • Och inte fan är man tärande bara för att man har gått i pension. Det är borgarklassen som är tärande. Bland annat har dess partier sänkt arbetsgivaravgiften, vilket ju är arbetarklassens avstådda lön för just pensioner. Tjyvdjävlar är de, äkta parasiter.

   Man kan ju också säga såhär: Antag att en arbetare lyckas spara av sin lön under hela sin yrkesverksamma tid pengar på ett bankkonto som räcker från 65 åå tills han dör. Är han då tärande när han slutar jobba och börjar leva på sitt sparkapital? Ingen skulle påstå det. Men när samma sparande görs kollektivt, då ska pensionären betraktas som ”tärande”! Tänk om folk kunde tänka självständigt. Då skulle de inte vara så grundlurade och falla pladask för propaganda och floskler.

   Sossarna och de borgerliga partierna, som du ju vet, slopade ATP-systemet som ju S stred så hårt för en gång i tiden, i strid med de borgerliga partierna. Men så plötsligt, utan att vi fick rösta om saken, utan att de gick till val på frågan, så skulle pensionerna sänkas drastiskt. Fy fan!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Så är det ju. Hade jag fått spara mina pensionspengar på ett vanligt sparkonto så hade jag med flera inte suttit här med en så lusig pension idag. Att börja spela med våra insparade pensionspengar var det yttersta sveket.

    Kao

    Gilla

    • Som tur är sparade jag på vanligt bankkonto och de pengarna ska jag dryga ut pensionen med när mitt KPA upphör vid några månader innan jag blir 71. Jag valde ju att ta ut det på 5 år eftersom jag fick fel uppgifter om vilket belopp som gällde. Ändå gjorde jag allt jag kunde för att ta reda på hur mycket det skulle bli. Det är sjukt att man inte kan få rätt uppgifter hur man än försöker ta reda på fakta.
     Inte för att jag ångrar mitt beslut, men hade jag fått rätt uppgifter hade jag kanske valt att ta ut pengarna på 10 år. Då hade jag varit med på höjningarna 5 år extra. Det är ju KPA som höjs mest. Den övriga pensionen följer ju inte ens med i inflationen.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • Uppgifterna i det orangea kuvertet förbryllar mej. Ibland står det vilka pengar just JAG ska få. Ibland är det räkneexempel och ibland vad ALLA ska få. Jag avskyr blanketter! (Och datainstallationer).
      ———–
      Igår skulle jag uppdatera Adobe, men ruttnade halvvägs – det var för mycket av allt. Insticksmoduler? Vad är det? Plus en massa annat krångel 😦

      Kao

      Gilla

      • Här är det värre. Min fasta dator som är ultrasnabb – ut på nätet på 30 sekunder – har pajat totalt. Den går inte ens igång med återställningsskivan och de som byggde datorn till mig är på semester. Jag får den nog inte reparerad förrän i augusti.

       Insticksmodul är ett litet tilläggsprogram.

       /Skvitt

       Gilla

        • Jag har mina favoritprogram på alla mina datorer. Så det enda är ju att jag har så liten skärm nu eftersom jag kör laptop.

         Jo, den var dyr, 13.000 noga räknat. Men hade det muskedundret gått att köpa i en vanlig elektronikbutik skulle jag gissa att jag hade fått hosta upp 30.000, så den var billig i alla fall.
         Den har vattenkylning och 16 processorer, bland annat. Operativsystemet ligger på en SSD-disk, dvs en hårddisk utan rörliga delar. Det är därför datorn är så snabb. Men det är väl den som har kraschat. Jag tror inte den konventionella hårddisken har pajat. Och i så fall har jag bilderna kvar. Äldre bilder har jag sparat över på andra hårddiskar så det är bara de senaste som kan ha gått förlorade i värsta fall, men i så fall måste alltså bägge hårddiskarna ha pajat och det är högst osannolikt.
         Jag kan ju plocka ur hårddisken med bilderna och plugga in den i min hårddiskdocka för att kolla, men jag ids inte.
         Nej, jag ser det inte som en katastrof. Datorn går ju att laga och när jag ändå lämnar in den kan jag ju låta dem sätta in ännu en hårddisk och ett bättre grafikkort. Kanske också en kortläsare. Nu kör jag men en jag ansluter till USB-porten.
         Efter det blir datorn ännu bättre 😉 Men jag får alltså vänta minst en månad innan den blir klar, men då blir den som ny och mer därtill.

         Kram!
         /Skvitt

         Gilla

         • Du milde!!! Tur att man inte har så bråttom! Hoppas det fixar sej och inte kostar allt för mycket.

          Om min dator (som är mycket gammal) pajar så vet jag inte hur jag nånsin ska kunna köpa en ny……

          Kao

          Gilla

          • Vad det kostar beror nog mest på hur mycket jag vill förbättra datorn.

           För din del rekommenderar jag att du lägger undan en slant varje månad för datorn pajar förr eller senare och är den så gammal som du skriver så lär det tyvärr hända ganska snart.
           Har du riktig otur och den pajar före 29 juli ska du vänta tills efter det datumet för då får du Windows 10 istället för Windows 8 som är en katastrof.

           Windows 10 har jag testkört en betaversion av och jag tyckte det var OK.

           Kram!
           /Skvitt

           Gilla

          • Säg inte så! Om jag ens skulle kunna spara så skulle det ta flera år innan jag kunde köpa en ny. Nej, då finge det bli en fondansökan och få pengar den vägen.

           Gilla

          • Exakt så = :(.
           Men jag är något av en expert på att få det att fungera ändå. Den förmågan hänger med sen studietiden – att leva på nästan noll men ändå äta rätt och att avstå från all onödig konsumtion. De gånger i mitt liv då jag har sparat till något jag vill ha, så har det gällt resor. Sen jag blev mamma 1990 så gällde detsamma för mitt barn – att hänga med mej dit jag skulle och det är NU hon uppskattar det till 100%, då hon ser tillbaka. Även om hon alltid tyckte det var spännande då hon upplevde det.

           Aldrig att jag sparat till något annat. Sen kan man ju tycka vad man vill om den saken. Jag har alltid varit så här, men nu sitter jag fast i soffhörnan och slukar kunskap 😀

           Kram
           Kao

           Gilla

          • Den tiden den sorgen. Det får jag ta då. Är rätt bra på att förutse saker och ting, men detta vill jag inte ens tänka på i nuläget. Egentligen fungerar datorn bra för det jag vill ha den till. Det är jag själv som är det stora problemet när det blir nåt fel. Hahahaha!!!

           Gilla

   • Nu har jag lyssnat på hela föreläsningen med Bengt Göransson. En klok och mycket fascinerande man. En sån som dagens politiker borde lyssna på. Och inte minst medborgarna.

    Kram
    Kao

    Gilla

     • B.G var en del av palmekretsen och de var utmärkta politiker som brydde sej om medborgarna. Men de var inte tillräckligt starka mot kapitalet. Tyvärr.

      Kram
      Kao

      Gilla

      • Med palmemordet fick vi ett paradigmskifte. Se denna video! I början är det nog inget nytt, men sen du! Mot slutet! Du måste se den!

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

         • Såg den tyska palmemordsdokumentären igår. Mycket välgjord och mycket mer frispråkig än de svenska varianterna (namn och bilder på de inblandade i polisspåret). Här i Sverige får man väl inte ens göra en sån film. Eller vågar inte – man kan ju göra fel…. 😦

          Fattar inte hur såna som Holme’r och Ölvebro ens kunde få hålla i ett sånt viktigt ärende. Ölvebro sa ju t.o.m att han VÄGRADE befatta sej med polisspåret. Trots att det uppenbart fanns mycket stora frågetecken kring polisernas movements alldeles i trakterna runt mordplatsen. Och Holme’r som själv inte ens är eller har varit polis och inte var lämpad för uppgiften.

          Kao

          Gilla

         • Här är återigen ett av mina absoluta djurfavoriter. En släkting till mungon. Det är INTE en katt. Vi pratade om klor, vässade eller ej. En fossa skulle inte kunna klättra lodrätt upp och ner för en trädstam utan vässade klor.

          Kao

          Gilla

          • Filmen tycks ge svar på frågan om klorna kan dras in. Man ser framtassarna när den vilar. Och man ser klorna ute. Alltså drar den inte in dem.
           Kattens förmåga är sannolikt helt unik. Undantaget är geparden. Den använder klorna som spikskor.

           Kram!
           /Skvitt

           Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s