S och pensionerna


Nu kommer valpropagandan

 

”Tycker du jobben är viktiga?

Då är EU-valet viktigt.”

Så skriver Socialdemokraterna i den broschyr som säkert du också har fått.

”Alla behövs i årets båda val för att göra Europas och Sveriges framtid bättre. För alla.” Det skriver man i samma broschyr. Men inte med ett ord nämner man våra pensionärer som får det allt sämre. Inryms inte 1.533713 pensionerade personer i begreppet alla?

Förvisso ryms inte mycket i en lite broschyr. Men en fråga som borde prioriteras är våra usla pensioner. Ändå tar broschyren bara upp jobben och miljön. Kan man lita på S i denna så viktiga fråga?

Det tvivlar jag på med tanke på hur många röster de skulle kunna kapa åt sig med en bra pensionärspolitik. Det är väl snarare så att fattigpensionärerna ska sopas under mattan i år också.

S inför valet

”På Statistiska centralbyrån, SCB, mäter man varje år hur många svenskar som hamnar under EU:s så kallade fattigdomsstreck.

I torsdags blev siffrorna för 2012 klara – och utvecklingen för Sveriges pensionärer är minst sagt nedslående. 205 000 hamnar under strecket.

– Det här är en av de högsta siffrorna vi någonsin har uppmätt. Efter 2006 har det hänt någonting. Tidigare låg antalet på kring 130 000 pensionärer. Men de senaste åren har de legat på över 200 000. Så trenden är definitivt att fler får det sämre, säger Hans Heggemann, på Statistiska Centralbyrån.” /AFTONBLADET

Raset kom tydligen efter att Alliansen tog över, men ska sanningen fram så var S med om att ta fram det nya pensionssystemet som nu kritiseras allt häftigare och som redan när förslaget lades var dömt att sänka pensionerna. Skälet att göra om pensionssystemet var ju att det befintliga ansågs vara för dyrt.

Fattigpensionärer Det är självklart bara skitsnack. Har man arbetat ett helt liv ska man ha råd att leva på pensionen. Det är bara att sätta av vad det kostar.

”På Sveriges Pensionärsförbund är man djupt oroade.

– Det här är väldigt alarmerande! Det är dessa människor, med de låga pensionerna, som drabbas av både den så kallade pensionärsskatten och av att pensionerna sjunker. Här har vi en grupp i samhället som är oerhört utsatta och det är samhällets sak att försöka reda ut det, säger ordförande Karl Erik Olsson.” / AFTONBLADET, samma artikel.

”Hur är det då att leva på marginalen som pensionär, när ekonomin inte går ihop”, frågar sig Martin Moberg på sin blogg och fortsätter:  trots ett långt yrkesliv //  det är en skamligt låg pension som Stenström får och hade det inte varit för hennes make så hade ekonomin helt rasat samman. Det är långt ifrån alla som har någon man lever i en relation med och som gör att hushållsekonomin går runt”. Läs bloggen och klicka på länkarna.

”Trots att många av dessa kvinnor har arbetat heltid under 40 – 50 år så får många ut runt 10,000 kronor i pension per månad. En pension som inte räcker för några överraskningar när alla räkningar och mediciner har betalats, som att glassögonen går sönder eller att tandläkaren måste besökas för en trasig tand.” /Etablering utomlands

”Hon började jobba när hon var 14 år gammal. Sedan dess har hon slitit stenhårt. I dag är Margareta Stenström 73 år och får ut 6 800 kronor i månaden i pension. Det måste kännas som ett hån.” / Politism

Och vad gör PRO? Jag har kikat i ett par nummer av deras medlemstidning PRO pensionären och jag blir inte imponerad. Det verkar vara en tidning för förströelse. ”Dart för damer blev en fullträff.” ”PRO:s Riksmästerskap 2014”. Alltid något och säkert billiga nöjen för de som har all tid i världen. ”Sommartårtor”. Det vattnas säkert i munnen på den som inte längre har råd med tårta.  ”Normandie – en bildskön matregion med krigisk historia”. Det är väl tänkt som reseidé för fattigpensionärer som inte ens har råd med fullvärdig kost. 

Men så hade tidningen också reportaget om pensionärernas förkämpe i EU.

Fattigpensionärer 2

Det mesta utrymmet används för att teckna ett idolporträtt. Och en mindre del handlade om några av frågorna som Ewa Hedkvist Petersen driver i EU. Det ska bli lättare att jobba längre. Det låter som Moderat politik. Och frågan om demografin tycks vara det som hindrar att vi får högre pensioner. Det är en myt att vi inte skulle ha råd med fler pensionärer. En myt som PRO ställer sig bakom!

”- Pensionerna går ner för att vi lever längre, sägs det. Men vilka är ”vi”? Den återstående livslängden har inte ökat alls för lågutbildade 30-åriga kvinnor de senaste 25 åren, medan högutbildade män lever allt längre. Idag lever de faktiskt längre, i genomsnitt, än lågutbildade kvinnor.

Pensionerna är också konstruerade så att det ska löna sig att arbeta längre. Idag har vi rätt att jobba till 67 år, och det kommer antagligen att förlängas till 69. För vissa grupper, exempelvis professorer, är det ett attraktivt alternativ att fortsätta jobba. Men många, återigen i första hand lågutbildade, orkar inte ens jobba till 65, konstaterar Lars Andersson, och det slår direkt på pensionen.

Vi har ett pensionssystem med inbyggda orättvisor, och om det får fortsätta verka lär vi få vänja oss vid att allt fler äldre blir fattiga, är slutsatsen. Inom en inte alltför avlägsen framtid beräknas 15-30 procent av pensionärerna vara fattiga.” / Linköpings universitet

”Ordet Fattigpensionär används inte så ofta längre. Inte ens på PROs hemsida fick jag någon träff. Det är nämligen fult att vara fattig i Sverige och pensionärer ska leva livet, resa och spela golf. De som måste äta gröt och elda i kaminen för att överleva ser vi inte. Politiker som jag pratade med under 90-talet konstaterade rent krasst, att det var problematiskt att vissa hade så låg pension, men allt skulle lösa sig på sikt. Fattigpensionärerna skulle dö ut!
Tänk så fel de hade.
Vi fick ett nytt pensionssystem och nya fattigpensionärer. … många får leva på mellan 5000 och 7000 kr i månaden. Hur går det till? Enligt TT hamnade 19000 personer över 70 år hos kronofogden i fjol och det är ökning med 13 procent jämfört med två år tidigare.”/ EXPRESSEN krönika, Lotta Gröning

”Mannen och hans hustru är s.k. fattigpensionärer, men en sammanlagd nettoinkomst på dryga 11 000 kronor per månad. De bägge bor så armt som deras pension tillåter, i ett gammalt torp med utedass och utan rinnande vatten. I december drabbades mannen av en sjukdom som gjorde att han tappade tänder. För att ersätta dessa krävs en brygga och kostnadsförslaget för denna hamnade på cirka 9 000 kronor, pengar som mannen inte har.

Han sökte då bidrag för bryggan hos socialförvaltningen, som dock sade nej.” / Petterson gör skillnad

”Pensionerna har inte heller följt med prisökningarna. Har folk inte råd att leva finns risken att man i livets slutskede får leva på gränsen till misär. Samtidigt har vissa fått skattelättnader som i många fall är större än en del får i pension.” / Lennart Holmlund

”Det är de rikaste pensionärerna som får störst skattesänkning nästa år. I procent blir skattesänkningen störst för de sämst ställda pensionärerna. Men i kronor blir det tvärtom.” / Riksdag&Departement

”Jag är livrädd för pensionen. För att den med allra största sannolikhet kommer att vara i det närmaste obefintlig. För att jag tillhör en så kallad ”riskgrupp”. För att jag vet att min mormor, som också tillhör denna riskgrupp, knappt får någon pension att tala om efter att ha jobbat kroppen sönder och samman under ett helt liv.
Och då är hon ändå en del av det gamla pensionssystemet, det där som nu ter sig i det närmaste drömlikt, där det fanns vissa saker att hålla sig till.”Emma Lundström

”För ett riktig oppositionsparti vore pensionerna en riktigt hård käpp att smälla i skallen på regeringen. Men var hittar vi ett sådant riktigt parti? Socialdemokraterna är ju djupt insyltade i de här försämringarna.

Ett sådant instabilt och farligt system är mycket svårt att försvara, men var finns angriparna?” / Björnbrum

Konklusion:

En pensionär eller blivande pensionär har inget att förvänta sig av vare sig Socialdemokraterna eller pensionärsorganisationerna. De driver högerpolitik.

Den som vill se vilka mål PRO har i sitt handlingsprogram kan klicka här. Där finns bra punkter, men hur ser egentligen kampen ut för dessa mål? Kanske det är dags för regelbundna demonstrationer på gator och torg eftersom så lite händer. Tid bör man ju ha.

EXTRALÄSNING

44 tankar om “S och pensionerna

  1. Pingback: Pensionerna och inflationen – eaqhan

  2. Pingback: Pensionsmyndigheten ljuger! – eaqhan

  3. Pingback: Den stora skandalen – eaqhan

  4. Pingback: Synpunkter på pensionerna – eaqhan

  5. Pingback: PRO i kris – eaqhan

  6. Pingback: Något om pension – eaqhan

  7. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

  8. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

  9. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

  10. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

  11. Pingback: De syns – eaqhan

  12. Pingback: Nu hade han ju chansen – eaqhan

  13. Pingback: Lev på 2000 spänn! – eaqhan

  14. Pingback: En pensionärs funderingar – eaqhan

  15. Pingback: Pensionärsliv – eaqhan

  16. Pingback: Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension – eaqhan

  17. Pingback: Inte ett knäpp från PRO – eaqhan

  18. Pingback: Dagens pensionssystem är ohållbart – eaqhan

  19. Pingback: Jag gick ur PRO – eaqhan

  20. Pingback: Pension – en svältens tillvaro – eaqhan

  21. Pingback: Sällan synlig – eaqhan

  22. Pingback: Falskt besked – Trädgårdsföreningen! – eaqhan

  23. Pingback: Pension = fattigdom – eaqhan

  24. Pingback: Fattigpensionären i Djursholmsvillan – eaqhan

  25. Pingback: Skvitt ser på bostadslån – eaqhan

  26. Pingback: Att vara pensionär idag – eaqhan

  27. Pingback: Skamlön – eaqhan

  28. Pingback: Det gynnar oss inte – eaqhan

  29. Pingback: Tände eld på sig – varför – eaqhan

  30. Pingback: Hundralappen och kontanter – eaqhan

  31. Pingback: Pensionssystemet – eaqhan

  32. Pingback: Insändare i pensionärstidning – eaqhan

  33. Pingback: PRO pseudokam – eaqhan

  34. Pingback: PRO erbjuder – eaqhan

  35. Pingback: Alla ser det – eaqhan

  36. Pingback: 50.000 kr / mån i pension – eaqhan

  37. Pingback: PRO-ordförande har ordet – eaqhan

  38. Pingback: Höjd a-kassa inte tillräcklig – eaqhan

  39. Pingback: AB skriver, men PRO:s tidning tiger – eaqhan

  40. Pingback: Svält förnöjd! – eaqhan

  41. Pingback: Ännu inget svar – eaqhan

  42. Pingback: ”Skvitt, du har ju skrivit om pension” |

  43. Pingback: LO larmar om usla pensioner | eaqhan

  44. Pingback: Enkätundersökning om PRO:s tidning | eaqhan

Lämna en kommentar