Havets invånare: 50% borta på 50 år


Det är en katastrof

 

som en ny rapport från Världsnaturfonden avslöjar

Världsnaturfondens stora rapport, Living Blue Planet Report, bygger på att man har gått igenom tillståndet för 5800 populationer av 1234 arter.

”Om det som skedde under den glittrande blå ytan inträffade på land skulle det orsaka ramaskri. Nu krävs krafttag för att bevara ett rikt liv och säkra havens livsnödvändiga resurser för mänskligheten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.”, skriver Natursidan.se.

50% havsliv borta

Det är en dyster framtid vi går till mötes. Och det beror på oss människor. Vi är en art som har förökat oss helt utan motstycke i jordens historia, om vi bortser från småkryp, insekter och mikrober.

Frågan är vad vi ska göra åt det. Kan vi bli fler och sätta än större avtryck på planeten, med allt mindre habitat för övriga arter. Hotet med den globala uppvärmningen kanske vi kan kan lösa, men kan vi lösa frågan om överbefolkningen? Det tvivlar jag på. Vi anser ju att vi hela tiden måste bli fler för att hålla igång ekonomin och garantera en växande äldre befolkning ett välstånd.

Befolkningsexlossion

Men så är det ju så att det egentligen handlar om fördelning. Åtta män i världen äger lika mycket som hälften av världens befolkning. Nog kan vi klara äldreförsörjningen och många andra frågor bara alla resurser fördelades rättvist. En ny världsordning är akut! Kapitalismen är värre än ett kärnvapenkrig. Socialismen är lösningen.

 

19 tankar om “Havets invånare: 50% borta på 50 år

 1. Your debate is a demonstration of what is happening in many parliaments. Politicians argue with each other and forget the main purpose, which is to be able to save nature. There have always been ideological differences between people, but hell! We must put aside political ideas and think only of saving the planet. Lots of angry words about the past and parents and everything else doesn’t save nature. Human beings have been wrong in many things but now we must face everything and unite instead of dividing. Being influenced by political ideas brings only anger and hatred and no salvation.

  Gillad av 1 person

   • Socialismen och folket var vid makten i det sovjetiska demokratiska systemet. Lenin anses ha varit demokratins fader i Ryssland. Så är det fortfarande, även om demokratin har omvandlats till plutokrati, även där, inte enbart i väst.

    Likväl anses du alltså att Aralsjön ska ha varit de ledande politikernas fel, inte det folk som valde dem och stöttade dem okritiskt likt gudar och lät dem förstöra sjön och fortfarande låter dem förstöra sjön, i tillväxtens namn, istället för att återskapa den?

    Människor som väljer politiker har huvudansvaret för varje nation. Väljer folket politiker som säger ”tillväxt” och sedan våldför sig på naturen och lyder dessa politiker så är det naturligtvis folket som begår våldtäkten på naturen. Eller hur?

    Gillad av 1 person

    • Ja, så kan man ju se det. Men jag tvivlar på att det handlar om folkvälde, alltså vad ”demokrati” faktiskt betyder direkt översatt från grekiskan*. Men även om det verkligen är demokrati måste man ha i åtanke att folkets kunskaper brister.

     Våldtäkten på t. ex. Aralsjön begicks av okunskap vill jag påstå. Av okunnigt folk kan man inte begära för mycket. Men politiker oftast fattar sina beslut efter att ha hört expertis och vetenskapsmän. Därmed inte sagt att de lyssnar på dem om den politiska viljan och dess mål går dessa emot.

     *) Det är därför jag hävdar att vi inte lever i ett demokratiskt samhälle. Folkflertalet tillhör ju arbetarklassen. Alltså de som som försörjer sig på ett lönearbete. Deras makt står inte i proportion till den långt mindre borgarklassen, som ju lever på kapital och köper arbetskraften. Och det är ju de som faktiskt styr och politikerna måste foga sig efter det.

     I frågor som inte hotar borgarklassen kan politikerna tillåtas fatta beslut, men tänk tanken om politikerna fick för sig att nationalisera alla privatägda produktionsmedel! Kanske borgarklassen skulle ropa på hjälp från USA. Eller låta militären ta över. Eller vad tror du själv skulle hända?

     Parlamentarismen är borgarklassen geniala uppfinning för att få folk att tro att de har ett inflytande och reell makt. Och det funkar. För borgarklassen alltså!

     /Skvitt

     Gilla

     • Jag tycker inte heller vi lever i ett demokratiskt samhälle, när mutade snärjda politiker och journalister ljuger dygnet runt.

      Men jag tycker heller inte att folket har någon rimlig ursäkt till att deras kunskaper brister idag, när allting, ALLTING, finns på några knapptrycks avstånd på nätet. Ingen som röstade på Trump eller Clinton kan vara förvånad av de fortsatta krigen eller den fortsatta miljöförstöringen, likväl röstade miljontals idioter på dem.

      Nej. nej. nej. Kortsiktiga narcissistiska psykopater fattar INTE sina beslut efter att ha hört på expertis och vetenskapsmän, men tillfredsställer enbart högstbjudande intressenter.

      Vetenskapen har lagt fram tonvis med evidens på att vi överkonsumerar och är för många människor, samt att vi behöver nedväxt till balans med naturen. Ändå är det bara Vetenskapliga partiet som driver frågan.
      https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/06/14/oversattning-population-factfulness-dar-hans-rosling-har-fel/
      https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/02/15/nedvaxt-inte-tillvaxt-partiets-och-varldens-viktigaste-fraga/

      Folkets makt är stor om de är motiverade att ta sitt ansvar. 90% är fler än 10%. Men de tar inte ditt ansvar. De flesta tar inte sitt ansvar. I min mening tar inte heller du ditt ansvar.

      Som vi ser på Kuba så skapar revolutionär nationalisering känslor av stöld, samt även en enorm rädsla hos USA:s monopolkapitalister. Kubanerna frångick en viktig princip, den om vikten av successiva förändringar av ett samhälle.

      Bättre vore att införa progressiv beskattning på löner, samt beskattning på utdelningar och vinster. Då kan man göra samhället allt mer jämlikt, men successivt, utan att vissa känner att de förlorar allting.

      Parlamentarismen kan användas av folket, såsom den användes av folket under Sossarna fram till Olof Palmes död. Och det funkar. Folkets uppgift är att välja sådana partier och ledare och att skydda dem.

      ”Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer … men medbrottslingar”
      / George Orwell Källa: https://www.goodreads.com/quotes/1402817-a-people-that-elect-corrupt-politicians-imposters-thieves-and-traitors

      Gilla

      • You think that all people are interested in the environment and inquire about nature and the best way to live and the recycling of objects and means, but unfortunately millions of people are on the internet only on social media and are not interested in reading articles on the environment or on the destroyed nature. Many people are completely unaware of what is going on. They don’t look for important news on the web but look for other things. Furthermore, elections are often corrupt and distorted.

       Gillad av 2 personer

  • Jag ska snart sitta i himlen, om en sådan finns, och se på katastrofens utveckling, nöjd med att jag inte fick några barn som får lida för det som komma skall.

   Nu tror jag dock inte på något liv efter detta. Tyvärr, för det vore intressant att se hur det går i framtiden. Att det går åt helvete måste varje vettig människa inse. Men hur.

   Och varje vettig människa borde begripa att kapitalismen är orsaken och att den måste störtas i graven.

   /Skvitt

   Gilla

    • Deras föräldrar kunde ju ha tagit ansvar, både politiskt, miljömässigt och ekologiskt.

     Jag har ställt upp för kommunismen sedan ungdomsåren, men även levt så att jag har avsatt ett litet ekologiskt och miljömässigt spår. Det kunde andra också ha gjort.

     De som belastar världens resurser mest är de allra mest förmögna; stora bilar, snabba bilar, stora lyxyachter, till och med privatflygplan i många fall, stora villor, sommarhus, utlandsresor, etc. De borde skämmas! Och bryr de sig sina barns och barnbarns värld? Det verkar inte så.

     /Skvitt

     Gillad av 1 person

     • Har din röst på kommunismen, som vägrar att valsamverka mot 4%-spärren, gett några mandat i riksdagen, eller har din röst varit bortkastad?

      Har ditt sparande på miljön, när kapitalister, kommunister, ekonomister och sekterister ändå har skapat tillväxt, haft någon som helst effekt, eller har det varit bortkastat?

      Är det inte även du som har försett de förmögna med deras stora bilar, snabba bilar, stora lyxyachter, privatflygplan, stora villor och sommarhus, genom ineffektiv organisering?

      Men skäms inte! Det tar bara en massa energi till negativ depression. Tänk om och gör rätt istället!

      Gillad av 1 person

      • Det har ju inte funnits något kommunistiskt parti att rösta på!

       Eftersom jag förkastar parlamentarismen som borgarklassens påfund för att säkra sin makt och förhindra en revolt emot dem så avstod jag från att rösta i ett antal riksdagsval. Däremot röstade jag i kommunvalet på KPML(r).

       När Reinfeldt bildade regering blev jag tvungen att tänka om och har röstat i riksdagsvalen efter det. Jag vill ju inte ha privatiseringar och social nedröstning så klart. Det var ju utförsäljning av vår gemensamma egendom till reapris som finansierade hans budget.

       Som samhället ser ut och fungerar så är det ju alldeles självklart och uppenbart att jag också har berikat kapitalister och överklass. Annat är ju omöjligt. Ja, såvida jag inte bor i en grotta i skogen och lever på bär, samt klär mig i bark och djurhudar.

       Jag skäms inte. Jag har bara konsumerat det jag behöver, även om jag hade kunnat avstå från TV, dator och kamerautrustning. Bil har jag aldrig haft! Resor har jag avstått ifrån om man bortser från den närmsta geografin.

       Men kläder (det nödvändigaste) och mat behöver ju alla. Det ska ju inte räknas in i mitt onödiga konsumerande. Men det har gynnat affärsmännen, så klart!

       /Skvitt

       Gilla

       • Kvinnan ovan var väl INTE emot parlamentarismen? Vem som styr parlamentet hänger väl på vad folket själva väljer att betrakta och på hur de sedan röstar.

        Makten har erövrats av arbetarklassen demokratiskt, utan revolution, samt kan åter erövras demokratiskt, utan revolution, så länge överklassen också håller sig till demokratins spelregler. Visst är alla politiska mord på socialistiska ledare avskyvärda och sannolikt högerns verk, men det är folkets uppgift att inte tappa sugen och att inte vika sig!

        ”Där en regering har kommit till makten genom någon form av folkomröstning, falsk eller inte, och åtminstone bevarar ett intryck av rättsstatens principer, kan gerillans utbrott inte främjas, eftersom möjligheterna till en fredlig kamp ännu inte har uttömts.”
        / Che Guevara

        ”Den som vill nå socialismen genom en annan väg än den politiska demokratin kommer oundvikligen att komma fram till slutsatser som är absurda och reaktionära både i den ekonomiska och den politiska betydelsen.”
        /Vladimir Lenin

        Sossarna har INTE arbetat för att vanligt folk ska få det bättre, sedan Olof Palmes frånfälle. Det är evident. Men man kan ändå göra som Palme sade, d.v.s. nå ut till människorna och göra dem aktiva.

        Fram tills Palmes frånfälle kastades oket successivt av, genom att arbetarklassen solidariskt delade på jobben i takt med effektiviseringarna.

        Kapitalismens överklass och tärande parasiter blev allt mindre ett problem. Robotisering och automation ökade. Progressiv beskattning höll samhället i någorlunda balans. Vi blev alla en slags överklass materiellt, men sedan tycktes allt gå åt pipan. Istället för att fortsätta på den vägen har sossarna lurat arbetarklassen att bli osolidariska EU-vurmare när de röstar. Men någon gång borde de rimligen vakna?

        Det är inte parlamentarismen det är fel på, men folket som godtroget betraktar överklassens ljugande medier, inte analyserar någonting, därför inte förstår någonting och därför tror på villfarelser och därför röstar idiotiskt.

        Gilla

        • Det här har ju diskuterats i över hundra år.

         Kapitalets makt är fortfarande orubbad. Många storföretag betalar ingen skatt, eller mycket låg sådan. Tänk tanken att regeringen plötsligt fick för sig att höja företagsbeskattning till samma nivå som gäller för vanligt folk! Då flyttar de utomlands och massarbetslöshet skulle uppstå!

         Det enda raka vore att nationalisera företagen, men då ingriper nog USA, som jag har sagt tidigare.

         /Skvitt

         Gilla

         • Du ljuger för dig själv nu.

          Kapitalets makt går att rubba demokratiskt med progressiva skatter genom ett medvetet folk som organiserar sig, samverkar och röstar rätt.

          Inom EU är det givetvis olämpligt att pålägga svenska företag orättvist hög företagsbeskattning, när andra stater är skatteparadis inom EU.

          Då flyttar företagen utomlands, eller går under och massarbetslöshet skulle uppstå. Och det är följaktligen också det som sker inom EU.

          Kapital, varor folk och tjänster rör sig fritt, vilket leder till välfärdens ”race to the bottom”. Det är monopolkapitalets grundidé.

          Visst vore det rakt på sak att nationalisera företagen som straff för idiotin som de har skapat, men samtidigt så skulle det få konsekvenser som alls inte gynnar staters, företags eller folkets balanserade friheter, t.o.m. inbördeskrig. Man kan vara mer balanserad och förändra samhället i små steg i rätt ordning, med folkets stöd.

          Det första är givetvis att gå Ut ur EU och upp med tullmuren. Det skall kosta att föra saker över gränsen, så att svenska företag skyddas, INNAN de ev. beskattas på rättvisa villkor. Det är dessutom ekologiskt hållbart och leder till god självförsörjning och god beredskap.

          Det finns naturligtvis ingen rättvisa i att stjäla folks, familjers och släkters hela förmögenheter i ett nafs, förmögenheter som de kanske har jobbat hårt för mycket länge, lika lite som dagens stöld av folkets förmögenhet, genom hög arbetslöshet, lönedumpning och statliga utförsäljningar, inte heller är rättvis.

          Kubanerna hade all anledning att göra revolution, eftersom demokratin och rättsstaten var stulen av bankmaffian, men de gjorde fel i att nationalisera, anser jag. Klart att de bestulna är förbannade. Kubanerna borde gå med på någon slags avbetalningsplan till de bestulna mot att sanktionerna upphör! Balans i allt!

          Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s