En omodern frågeställning


Svensk och icke svensk

När är man svensk?

Jagade Jimmie

Det här blir bara ett problem ifall man tillmäter nationalstaten en betydelse, vilket absolut inte är någon nödvändighet. Går vi bara några 100 år bakåt i tiden var man bara kungens undersåte och inget annat och det bestämdes utifrån om kungen hade lyckats erövra det territorium där man bodde, eller hade fått avträda det.

Många danskar blev till exempel i ett enda slag svenskar bara med ett par underskrifter i freden i Roskilde. Polacker, tyskar, finländare har varit svenskar osv. Gränsändringar efter de stora krigen på 1900-talet gjorde också att många människor plötsligt fick byta nationalitet och en del fick ingen alls. Det här sistnämnda drabbar ju folk även i dag. De blir av olika skäl statslösa.

Kommunismen som idé tar oss ur detta tankesätt eftersom den förespråkar en internationell syn på världen och att vi bör riva alla stater, nationer och gränser. Och i dag är vi på väg dit i ett avseende, kapitalismen vet ju inga gränser och borgarklassen har vuxit ur den kostymen, men på sina egna villkor. Det är dags för oss andra att göra det också och se oss som världsmedborgare. Då spelar varken hudfärg, kultur eller religion någon roll. Trångsynt nationalism byts mot internationalism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s