En stund på stan


Han, hon

 

jag ser dem vart jag går

Är jag ensam om det? Det verkar nästan så.

Han, hon och alla de andra, de går med sina muggar, men få vill se dem. Det är som om de inte finns. Det är sällan jag ser någon lägga en slant i deras muggar och de är ju så många att konkurrensen är hög.

Jag stör mig på tiggeriet!

Det är ju fördjävligt att människor ska behöva leva på det sättet. Fördjävligt att de tvingas leva utanför samhället i sina egna hemländer. Fördjävligt att de har det ännu sämre där än som tiggare här. Det förstår man ju. Annars hade de inte kommit hit.

Andra stör sig också

Fast egentligen på tiggarna. De vill förbjuda tiggeriet. Vill de att de ska svälta ihjäl? Antagligen!

Det är sådan omänsklig syn på romer som leder till en diskriminering som tvingar dem att tigga och nekar dem arbete, skolgång, sjukvård och social trygghet. Den som vill förbjuda tiggeriet ställer sig bakom just sådan diskriminering. De är helt enkelt omänskliga. Tyvärr utan att ens förstå det.

Att förstå är inte allas starka sida

En del tror att dessa tiggare, som sällan får en krona av dem de möter och som konkurrerar med så många andra, tjänar storkovan och blir miljonärer. Det är påståenden som hittas på av främlingsfientliga, rasister, antiziganister, fascister, nazister och inte minst Sverigedemokrater. Och sådana finns ju även inom polisen. Jag tror till och med att de är överrepresenterade i kåren.

En polis

En tf områdeschef i Norra Gävleborg, Lars Fredin, påstår till exempel att polisen kartlagt vad man kallar organiserat tiggeri i Hälsingland. Han påstår också att 150 EU-emigranter under ett och ett halvt år ska bo på en campingplats i Söderhamn, och att de ska betala en miljon om året för platserna. Han menar också att de omsätter tio miljoner kronor om året. Det är nu något som har fått stor spridning på nätet. Ändå är det bara påhitt.

Alla orkar inte tänka efter

Men det borde räcka att titta en stund och se hur sällan det dimper ned en krona i någon av deras muggar. Om de sitter i 18 timmar och tigger och de får en krona var femte minut så blir det 216 kronor om dagen. Det är ungefär det som det handlar om, det säger de själva också. Till det kommer utgifterna.

Alla kan inte räkna

Många bor i läger som inte kostar något, tältar, ligger under filtar där de kan, under viadukter och i skogen. Men mat behöver de och kläder. Kanske det går åt 50 kronor till det. I så fall återstår det 166 kronor. Det blir 4980 kronor per månad och 59760 kronor på ett år. Fast då ska de betala för att åka hem igen och för att kunna komma åter. Alltså finns det bara cirka 50.000 kronor kvar att spara. Då tar det 200 år att tjäna ihop till tio miljoner. Är det så svårt att fatta?

Polislögn

Han, hon och alla de andra, de går med sina muggar, men få vill se dem. Det är som om de inte finns. Det är sällan jag ser någon lägga en slant i deras muggar och de är ju så många att konkurrensen är hög. Det blir inte tio miljoner, eller ens en.

Om man orkar tänka

Och om man blir upprörd. Då bör man bli upprörd över att det finns människor som inte gör något alls, men lever i lyx. Människor som äger aktier och värdepapper för mångmiljonbelopp och lever på avkastningen av detta. De gör ofta till och med allt de kan för att slippa skatta. Men jag hör aldrig främlingsfientliga, rasister, antiziganister, fascister, nazister eller Sverigedemokrater säga ett ont ord om sådant parasitliv.

Tigga-roffa

Till de som tror att tiggarna tjänar mångmiljonbelopp, främlingsfientliga, rasister, antiziganister, fascister, nazister och inte minst Sverigedemokrater, vill jag säga: gå ut och tigg då, om ni är så avundsjuka. Sov i tält och frys i snålblåsten på en trottoar. Gör det! Varför gör ni inte det?

 

Läs också Fegsnuten.

 

8 tankar om “En stund på stan

  1. Jag stör mej också enormt på tiggeriet. Men INTE på tiggarna själva. Jag stör mej på det faktum att folk idag ska behöva ta till såna extraordinära metoder för att överleva.

    Det är en politisk fråga.

    Kao

    Gilla

Lämna en kommentar