Marknaden är perfekt


och staten är problemet

Det är den härskande ideologin

Så skriver Ghostalive på sin blogg i ett läsvärt inlägg. Jag citerar några inledande rader:

”Trots finanskraschen 2008 sitter både makteliten och nyliberalismen i orubbat bo. Visserligen tvingades staten agera livläkare och medborgarna betala räkningen när kapitalismen hamnade på intensiven. Vilket kan tyckas paradoxalt. Enligt den härskande ideologin är nämligen marknaden perfekt och staten ett problem. Men bortom de ideologiska flosklerna har kapitalet alltid varit beroende av staten, menar Jones. Logiken är snarare socialism för de rika och kapitalism för resten, ett system där eliten har förtur till livbåtarna och fattigt folk förväntas simma, där vinsterna privatiseras och skulderna socialiseras.” Läs hela inlägget.Ghostalive

(om den röda remsans text i bilden)

Bortom de ideologiska flosklerna kan vi också konstatera att det vi fått lära oss att kalla ”demokrati” inte är något annat än borgarklassens sätt att styra över folkflertalet, de som lever på lönearbete istället för på kapital, alltså antagligen över dig och absolut över mig och alla andra som faktiskt tillhör arbetarklassen vare sig vi vill erkänna det eller inte, vare sig vi inser det eller inte.

Bortom de ideologiska flosklerna kan vi konstatera att ”demokrati” i denna bemärkelse inte är något annat än en liten klick kapitalägares diktatur över folkflertalet.

4 tankar om “Marknaden är perfekt

  1. Et alldeles utmärkt inlägg! Det är just precis sånt här som ‘vanligt folk’ borde bemöda sej att läsa.
    Ska gå in till Ghost och ge honom en stjärna i kanten för inlägget 😉

    Kram
    Kao

    Gilla

Lämna en kommentar