Antagligen bättre som skattesmitare


än att förtöja båten

 

Nåja, det är min spekulation

Men jag håller inte alls för otroligt att det är en skattesmitare vi ser i filmen.

Svenskarna som gjort affärer med utpekade advokatbyrån

”I den världsomspännande granskning som bland annat SVT:s Uppdrag Granskning deltagit i framgår hur flera prominenta personer världen över försökt gömma undan pengar via brevlådeföretag i skatteparadis.”

Även i Ryssland har rika gömt undan sina förmögenheter och det klandrar man Putin för. Och då undrar jag varför man inte klandrar alla andra regeringschefer när deras rikaste undersåtar, vilka de regelbundet träffar i olika sammanhang och kanske rent av umgås privat med i vissa fall, har gjort på samma sätt. Varför klandras inte Obama? Finns det inte en enda amerikans miljardär som har gömt undan sina pengar i skatteparadis? Och varför inte David Cameron? Han lär väl dessutom styra över Brittiska Jungfruöarna (se nedan)?

”Vad har Vladimir Putin, Bashar al-Assads kusiner och Saudiarabiens kung Salman ­gemensamt med storbanken Nordea och den moderate före detta kabinettssekreteraren Frank Belfrage?

De tycker inte att det är häftigt att ­betala skatt.” Det skriver Anders Lindberg i AFTONBLADETS ledare. Men inget har hittills framkommit att Putin eller Assad skulle ha knusslat ut sina pengar till skatteparadis. Visst kan det ha hänt, men det vet vi inget om. Så varför hänga ut dem som skattemotståndare? Är det för att de inte dansar efter USA:s pipa lika entusiastiskt som till exempel våra egna regeringar och dess ledare? Jag skulle tro det.

Lågvattenmärke

I övrigt håller jag med Lindberg, särskilt i hans avslutande rader: ”Antagligen kommer ingen att behöva skaka galler, inte i Sverige i varje fall. ­Skatteflyktingarna har en ogenomtränglig mur av advokater på sin sida och ­vänner på ledande befattningar som skyddar dem. Men det handlar faktiskt om grov organiserad brottslighet i en ­skala som är nästan ofattbar. 

Skattesmitarnas offer är vanliga hederliga skattebetalare. De pengar som bland annat rika svenskar gömt undan kunde ha gått till bättre skola och sjukvård i ­Sverige. Enligt Skatteverket försvinner varje år 46 miljarder kronor på detta sätt. Och på global nivå handlar det om ­betydligt allvarligare effekter. Från Mossack Fonseca leder blodiga spår till krigets Syrien och armodets ­Afrika. Pengar som borde ha gått till ­utveckling, mediciner och skolböcker har stulits av kungar och presidenter. 

Skattefiffel är bokstavligen en fråga om liv och död.”

Läs gärna ”I samma båt – kungen och Putin”. Media hänger ut Putin just för att folk i hans vänkrets smitit undan med skatten med hjälp av den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca. Propagandaministeriet tar alla chanser att sänka hans rykte med vetskapen att det påverkar folk vars kritiska tankeförmåga inte är på topp. Svensk media borde hellre rikta motsvarande anklagelser mot vår egen kung om det är så att det är en skandal att känna eller än värre vara släkt med en skattesmitare, och på något vis göra kungen ansvarig för vad släktingar sysslar med, antagligen utan att berätta om det.” Mer kan läsas här.

Skatteskandalen Putin

Ett av de skatteparadis som ofta nämns i samband med skatteflykt är Brittiska Jungfruöarna, ”ett brittiskt utomeuropeiskt territorium … FN anser området vara ett icke-självstyrande område.” / Wikipedia. Har någonsin något krav ställts på Storbritannien att de ska stoppa den här verksamheten? Inte vad jag vet. Och förmodligen beror denna undfallenhet på att politiker sitter i dessa rika skatteflyktingars knä. Det kallas demokrati.

Skatteparadis

Länkar:

Svenskarna som gjort affärer med advokatfirman i Panama

Nordea – de rikas länk till skatteparadisen

Så hjälpte juristbyrån i Panama svenska pokersajten Multipoker

Lista: Så mycket tjänar Sveriges finanshöjdare

Här är Sveriges 15 rikaste personer

Här är finanschefernas topplöner

McDonald’s drar in miljardvinster – betalar 0 kronor i skatt

Cervenka: ”Det kan bli väldigt dyrt för Nordea”

USA-böter hotar Nordea

Svenska skandaler

16 tankar om “Antagligen bättre som skattesmitare

  1. Detta kommer att blåsa över. Var så säker!
    Med dessa stulna pengar kunde fattigdomen på Jorden ha utrotas, sjukdomar såsom malaria stoppas och skola för alla barn införas. Sjukvård för alla. I stället går pengarna till de som redan har. Som vanligt, alltså.

    Dessa snorrika är djupt omoraliska, rentav farliga. De har ingen botten i sin girighet.

    Jean-Marie Le Pen uttryckte vid nåt tillfälle sin syn på hur man får ner befolkningsexplosionen:”Det är bara att plantera in ebola eller någon annan liknande epidemi, så sköter det sej självt…”. Han är inte ensam om den människosynen, men en av de få som säger rent ut vad de tycker innerst inne

    Kram
    Kao

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar