Kunskap är makt


Att styra kunskapen

 

är just därför varje härskares överlevnadsmetod

Ju mer samhället utvecklas dess viktigare blir kunskaperna och för en maktelit att styra vilka kunskaper folket ska ha. Denna elit vill att vi ska ha de kunskaper som krävs för att skapa deras värden, men inte kunskap om att det är just det vi gör. Viss kunskap får vi alltså helt gratis, annan till en viss kostnad och åter annan får vi kämpa oss till. En del kunskap är vi till och med inte betrodda med och den hemlighålls och den som avslöjar sådana fakta kan i vissa länder dömas till stränga straff, så som till exempel Edward Snowden, Julian Assange, Daniel Ellsberg och Chelsea Manning.

Vi drabbas alla av detta, men i Sverige är det inte lika allvarliga problem med som det är i USA. Där har det gått mycket längre. Det är ingen tillfällighet att alla fyra nyss nämnda visselblåsare är amerikaner eller utsatta för amerikanskt rättsväsende.

Kunskap är makt och vad vi ska veta är därför en angelägenhet för dem som styr eller vill styra oss till att bli lättledda och okunniga. Vi vet ju till exempel att man i det amerikanska bibelbältet vill göra det förbjudet att lära ut evolutionsteorin och istället låta eleverna indoktrineras med kreationismen. Tror man på kreationism så tror man på ”Gud den allsmäktige” och väljer att be för bättre levnadsvillkor än att ta saken i egna händer. Det är som bekant den kristna högern som inte vill att människorna ska ha någon egentlig bildning. Det är inget konstigt med det. Högern har alltid stått på maktelitens sida och kunskap är makt. Varken makt eller kunskap ska folket ha, för det är lättare att styra okunniga.

Om man är okunnig i största allmänhet har man inte heller de referenser som krävs för ett kritiskt tänkande. Det är då lättare att till exempel i USA falla för vapentillverkarnas propaganda om att man måste beväpna sig så man kan försvara sig. Att det är en ”rättighet” allt sedan innan de förenta staterna kom till och prärien var befolkad av ”illvilliga rödskinn”.

Då går det ju också helt åt helvete ibland.USA-korkat 2Nationaldagen måste ju firas. Allt för patriotismen, en propagandaomskrivning för ordet nationalism (vilket den okunnige aldrig reflekterar över). Som patriot strider man för ”sitt” land, trots att man ingenting av det äger, oavsett i vilken världsdel dess maktelit behagar utöka sina (privata) intressen.

Amerikaner är särskilt utsatta för mekanismer som förhindrar bredare kunskaper att spridas till de breda lagren. Inte bara av politiska skäl utan i än högre grad genom att landet är så genomkommersialiserat att de inte ens lär sig något vettigt via de ytliga TV-programmen eller Hollywoods låtsasvärld, som för övrigt också fungerar som indoktrinerande propagandamaskin.

Jag såg en video på Youtube om forskning kring bläckfiskar. Där säger en av de amerikanska forskarna att ”vi har ju inga bläckfiskar i USA (helt felaktigt, min anm.) så de flesta vet inte att de finns”. Ojdå? Visst finns bläckfiskar utanför USA:s kuster. Men hade hon rätt att amerikaner i allmänhet inte känner till bläckfiskar, då är det mycket illa ställt med det amerikanska folkets allmänna kunskapsnivå!

Och det är det ju.

De saknar i allmänhet historiska kunskaper och de geografiska ska vi inte tala om. Och vad sägs om en ”underwater-bridge”, undervattensbro?USA-korkat 4

(se videon)

Det är ju en fördel för makthavarna om det vanliga folket i USA inte kan något alls om geografi när de ska utomlands för att kriga. Det är ju lätt för dem att tro att de har rätten på sin sida när försvarar amerikanska intressen på andra folks bekostnad.Afrika

Men det ser illa ut på fler håll, inte bara i USA.

Hela världen är full med lättlurade människor som ställer upp och försvarar intressen som inte är deras egna. Det ser vi ju även i vårt land där, förvisso ett fåtal, muslimska ungdomar låter sig övertalas att åka till Mellanöstern och kriga för bland annat IS. Och svenska ungdomar som har pro-nazistiska åsikter lät sig ju lockas till Ukraina för att strida för fascistregeringen som kuppade sig till makten, de ska vi inte heller glömma bort. Eller alla som tror att USA verkligen bekämpar IS och inte har genomskådat att USA via sina Saudiska vänner förser terrorismen med vapen och pengar.

Fler exempel.

När näringslivet ville minska kostnaderna i sjukförsäkringen trummade de ut att folk fuskade enormt med sjukskrivningarna. Det funkade. Snart trodde alla att vi var ett folk av fuskare.

När Sverige ställer upp på USA:s och EU:s ambitioner att utöka sin makt på Rysslands bekostnad så skriver media om hotet från Putin och alla tror på det, liksom skräcken för kommunisthotet under Sovjettiden och folk trodde på ryska u-båtar i varje fjärd.

Vi är inte mycket bättre än amerikanerna när det kommer till kritan.

Men riktigt korkad var ju faktiskt den unge mannen i delstaten Maine som placerade en fyrverkeripjäs på huvudet, och när den tändes på exploderade pjäsen och dödade honom direkt. / metro

USA-korkat 3

Är man alltför korkad duger man inte ens att vara en nyttig idiot åt överheten. Är man däremot tillräckligt förståndig så vägrar man så gott det går.

Endast med kunskap kan man stå emot all propaganda.

Tänka - Att tänka rätt


PS.

Hur många vet att bankerna skapar pengar ur ingenting?

Bankers penningskapande(Tack Kao för videotipset)

Hur många inser att bankerna nu vill köra den grekiska välfärden helt i botten bara för att de har skapat pengar ur intet och sen vill ha dem tillbaka? Hur många vet att det bara är några få individer som skor sig på den fälla Grekland har hamnat i just för att landet har avhänt sig rätten att själv skapa sina pengar med en egen valuta. Och hur många vet att det i Sverige inte är riksbaken som skapar pengar utan de privata bankerna? Hur många inser att den verkliga makten inte ligger hos regeringen och dess politiker utan hos bankkapitalister, inte i Sverige utan i USA. Så vem styr egentligen landet?

Och vem inser att det är dessa bakkapitalister som nu vill utöka sin makt till Ryssland. Det är därför Ryssland utmålas som aggressivt!

Hur många vet vilka som är terrorns finansiärer?

 

14 tankar om “Kunskap är makt

  1. Det är ju så här det går till. Man vill inte att folket ska ha för mycket makt. Då faller ju hela det kapitalistiska bank- och skrytbygget och med dem faller de makthavare som arbetat för detta.

    Grekerna förstår visst detta. Därför röstade de ju NEJ i valet. Nej till EU:s, EMF:s och IMF:s skambud.

    De går nu till en början ut i några besvärliga år. Sen kommer de, likt fågel Fenix resa sej ur askan. Grekerna tål inte vad skit som helst. Grekland, denna världens första demokrati.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • Om de inte lämnar euron så kommer de att sitta kvar i sitsen där de inte kan kontrollera sin egen ekonomi och därmed inte heller sin egen politik.
      Av samma skäl ska inte Sverige ansluta sig till euron och självklart också lämna EU. Vi är ju nettobetalare.
      Av alla miljarder vi betalar för medlemskapet får vi bara tillbaka 60%. Det är en dålig affär.
      Och till det kommer att vi måste följa odemokratiska beslut fattade av EU, istället för att fatta våra egna beslut som suveränt land. Men i EU är man inte suverän. Andra styr!

      Kram!
      /Skvitt

      Gilla

            • Till exempel som de sa nyss på Rapport, äldre får inget äldreboende utan tvingas flytta hem till sina barn när de inte klarar sig själva. Vi är ju redan vana vid att barnen inte får några jobb utan tvingas bo kvar hos sina föräldrar.
              Samhället är kaputt, men en liten klick har allt.

              Man ska kanske inte sätta in sina surt förvärvade slantar på banken till 0% ränta utan istället köpa bankaktier för dem.

              Kram!
              /Skvitt

              Gilla

              • Bankaktier??? Varför ska man göra det, menar du? För att, likt sina politiska fiender, tjäna pengar på andras olycka? Det är ju just så som bankerna jobbar. De vill äga oss. Vi är ju slavar under bankerna. Även politikerna.

                Kao

                Gilla

  2. Pingback: Bankerna Är De Riktiga Bankrånarna // Kao | kaos nya lya

Lämna en kommentar