Ukraina just nu


Ett storpolitiskt spel

Mer skrämmande än man kan ana!

Den vanliga nyhetsrapporteringen i media ger ingen bra förklaring om bakgrund, krafter och vad det egentligen är som pågår i spelet om Ukraina. När demonstrationerna pågick som mest hade TV-nyheterna otaliga intervjuer med demonstranterna och få inslag där den då sittande regeringen kom till tals och än mindre rapporterade man om bakgrunden.  Analyserna var få och ej sällan felaktiga. Än mindre har det kommit fram att det som sker just nu berör oss i högsta grad. Jag hoppas att jag med detta inlägg kan visa på just det sista, att vi har all anledning att oroa oss för utvecklingen där, även här hemma.

Jag tänker inte fördjupa mig i landets turbulenta historia med bland annat krig, ändrade gränser, tartarernas roll, tiden som sovjetrepublik, inflyttning av tyskar, ryssar och serber, med flera nationaliteter i minoritet. Det är inte betydelselöst, men det är inte i första hand vad saken handlar om i dag. Snarare är det ifall Ukraina ska inlemmas i EU, på sikt ansluta sig till NATO och därmed stärka EU:s, NATO:s och USA:s makt ännu mer, eller om landet ska samverka tätare med Ryssland, som det ju har en lång gemensam historia med, och mycket mer. Det handlar också om fascismen ska stärkas, eller om man ska motverka den.

Ukraina i dag är också en fråga med storpolitiska konsekvenser.

Ett viktigt faktum som genast hamnar i fokus är att det är via Svarta havet som Ukraina med flera länder och även Ryssland sjövägen står i förbindelse med resten av världen. Förlorar Ryssland de ukrainska hamnarna blir Rysslands inflytande i Svarta havet mer sårbart och tillträde via Bosporen till Medelhavet, varifrån de når ut i såväl Atlanten som Arabiska havet och Indiska oceanen, äventyrasSvarta havet har alltså en mycket stor handelsstrategisk betydelse för Ryssland, som de inte har råd att gå miste om och därför har det mycket stor betydelse för Ryssland vad som sker i dag i Ukraina. 

Till detta kommer att i staden Sevastopol har Ryssland en flottbas enligt avtal med Ukraina fram till 2017. Att Ryssland i dagens spända läge tog kontrollen över Krimhalvön, eventuellt bara temporärt och till synes som en rysk påminnelse till de nya makthavarna, är helt naturligt. Glädjande nog gjorde Ryssland det på ett så föredömligt sätt att inte ett enda skott avlossades. Intressant är att ett ukrainskt krigsfartyg bytte sida och halade den ukrainska flaggan (1), vilket visar att den ukrainska inrikeskonflikten inte är så enkel som media vill göra gällande och att tro att kuppmakarna har brett folkligt stöd kan knappast vara mer fel.

Ukraina karta 2 Ett faktum som spelar in är att efter Sovjetunionens fall kapitaliserades ekonomin brutalt i Ukraina när borgarklassen tog över! Omfattande privatiseringar av statlig egendom genomfördes. Arbetslöshet och utslagning uppstod med åtföljande ökande samhällsklyftor i landet och det sociala skyddsnätet hålls i dag uppe genom frivilligarbete, inte minst från utländska kyrkor (2). Detta har skapat ett växande missnöje när stora grupper i Ukraina blir allt fattigare och många vänder sig mot att en liten ekonomiskt stark korrupt politisk elit berikar sig allt mer, inte minst på privatiseringarna (3). Men det är inte detta missnöje som våra media har fokuserat på utan det är EU-anhängarnas protester som har stått i fokus.

Även i Ukraina styrs media numera av borgerskapet och det har fått många i Ukraina att tro att lösningen på deras tilltagande fattigdom och landets djupa kris ligger i ett medlemskap i EU, trots att det inte gagnar den vanlige Ukrainaren (4). De mer politiskt medvetna förstår att en närmare ekonomisk allians med Ryssland är en bättre väg mot en sund ekonomi i Ukraina. Dessa välkomnar nu Rysslands stöd, som den störtade regeringen bad om medan den ännu satt var. Det kan delvis förklara varför Ukrainas flotta bytte sida och flagg. 

För att förhindra att den EU-vänliga kuppregeringen gör en snabb sorti sluter nu hela västvärlden upp bakom kuppmakarna i Kiev och mobiliserar alla sin resurser, inklusive media. Därför får vi inte den sanna bilden i våra media av vad som sker, som att den nya ukrainska regimen saknar brett folkligt stöd.

När den nu avsatte president Viktor Janukovitj och det då regerande Regionernas parti (5.1)* i november inte ville skriva under samarbetsavtalet med EU var anledningen att EU inte ville kompensera Ukraina för de enorma kostnader en EU-anpassning skulle medföra. Utan kompensation fanns en överhängande risk att stora delar av folket skulle protestera mot en EU-politik som skulle medföra en än mer omfattande privatisering av tidigare statlig egendom än vad som redan hade skett och klyftorna öka ytterligare. Vad som i så fall skulle stå för dörren är åtgärder dikterade av EU av samma slag som drabbar krisande EU-stater som Grekland och Spanien.

Nu har en liten privilegierad klick EU-anhängare genomfört en statskupp, som av västmedia framställts som en folklig revolution. De har lyckats tack vare stöd från olika västliga intressen (6). Vi får i sammanhanget inte bortse från alla de som vet och minns hur det var under sovjettiden då, förvisso relativt små resurser, fördelades förhållandevis rättvist och social trygghet stod högt på agendan (7).  *Andra partier i Ukraina, se (5.2 – 5.5).

Vilka är upprors- och kuppmakarna?

Det är en brokig grupp som utgjort opposition till Janukovitj och deras mål syftar inte till att utsatta grupper i Ukraina ska få det bättre och tryggare socialt. Istället är de drivande för att främja ytterligare liberaliseringar och privatiseringar på flertalets bekostnad och här hoppas utländska profitörer kunna komma in och tjäna pengar.  Det har främst varit tyskt kapital, och de tyska kristdemokraterna CDU, som stött UDAR-partiet, och som därigenom hoppas få in en fot i Ukraina. 

Ukraina karta Politisk I spetsen för den brokiga grupp som drev fram de våldsamma konfrontationerna med polisen och ockupationer av myndighetsbyggnader stod fascistiska och nazistiska grupper, som bland annat fått ett helhjärtat stöd från svenska nazister. Till exempel (för att nu från svenska förhållanden förstå den ideologiska hemvisten) ville det nazistiska nätmagasinet Motgift (ett nätmagasin med tillhörande podcast som står upp för folk, familj och fosterland) organisera Ukraina-frivilliga, Svenskarnas parti uttalade sitt stöd för, som man sa ”det ukrainska folkets befrielsekamp gentemot en förtryckande och folkfientlig regim” och för det nationalistiska partiet Svoboda, som anlitade israeliska soldater från folkmordsarmén IDF, Israel Defence Forces” (Källa: Nationell.nu) under oroligheterna i Ukraina, samt organisationen Nordisk Ungdom, som kallar sig ”frihetliga fascister”.

En framväxande stark fascism i Östeuropa är något vi absolut bör vara rädda för! Därför är utvecklingen i Ukraina oroande och berör oss direkt!

Det är dock fel att påstå att nazister och fascisters mål helt skulle sammanfalla med alla andra grupper som demonstrerade mot regeringen Viktor Janukovitj. Men dessa nazistiska och fascistiska grupper välkomnades faktiskt, det ska vi inte blunda för. Och de har fått luft under vingarna av EU-liberaler och de västmakter som beslutsamt velat styra utvecklingen i Ukraina och installera en EU-vänlig regim. Det är alltså politiska och ekonomiska intressen i väst som har främjat nazismen i Ukraina, men även i övriga Europa. Samma ekonomiska intressen verkar i vårt land och det är främst Alliansen som genomför deras krav rent politiskt. Högern, fascismen och kapitalismen går hand i hand!

Ukraina+media

Helt klart har alltså den liberala USA- och EU-stödda oppositionen samarbetat öppet med fascistpartiet Svoboda och högerextrema paramilitära grupper som KUN och UNAUNSO, vars fanor har setts vaja på Kievs gator tillsammans med Ukrainas och EU:s.

”Pengarna flödar från USA till oppositionella organisationer i Ukraina. En av de viktigaste politiska biståndsorganisationerna i USA är National endowment for democracy (NED), som finanserias av USA:s kongress. Dess uppgift är officiellt att stödja en ‘demokratisk utveckling’ i länder som anses behöva stöd, som Ukraina.” Läs mer.

”Ultranationalister och avhoppare från Janukovytjs Regionernas Parti ­formar nu en samlings­regering som skall regera fram till nyvalet om tre månader. Mycket talar för att fascistiska Svoboda kommer ha stort inflytande i förhandlingarna. Anledningen är att de kontrollerar folkmiliserna som tagit över polisens våldsmonopol här i centrala Kiev.” Det rapporterar journalisten Linus Waltersson.

NAZISTER TAR PLATS I UKRAINAS REGERING

Fanor Kiev 2014 Liberalerna har således öppnat famnen och bjudit in fascisterna i värmen. Det som det handlar om i Ukraina är en storpolitisk maktkamp där USA och EU med Tyskland i spetsen flyttar fram sina ekonomiska och militära positioner i kampen mot Ryssland.

Vår egen utrikesminister Carl Bildt står som alla vet på samma sida som USA och EU. Att han gärna uttalar sig om än det ena och än det andra på sin twitter är väl också känt för alla. Nu senast skriver han: ”Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka”, twittrar han med anledning av Janukovitjs brev till ryske presidenten Vladimir Putin med begäran om rysk invasion.

Carl Bildt borde tänka efter innan han uttalar sig. Han vet lika väl som många andra att den som bör ses som en Quisling är tungviktsboxaren Vitalij Klitjko, ledaren för UDAR, som finansieras med tyska pengar, och som även har tyskt medborgarskap, samt på uppdrag av CDU-stiftelsen ”Konrad Adenaurstiftelse” fick uppdraget att etablera ett kristet konservativt parti i Ukraina! Men om det tiger Carl Bildt!

quisling-Bildt(Bildt kritiserad)

 

Sanning, hederlighet och opartiskhet är som bekant inte vår utrikesministers starka sida. Han kan även betraktas som en USA:s Quisling, vilket framgår av AFTONBLADETS artikel.

På bilden nedan ser vi vilka som ligger bakom den nya politiken i Ukraina, vem som bestämmer, vilka som tar order och utför, apropå Quisling och sånt fascistfolk.
Kerry opposition Ukraina

Nedanstående långa citat måste läsas! och här kan texten läsas i sin helhet.

”Statskuppen fullbordas

Ukrainas lagliga president Janukovitj har störtats i en USA-stödd kupp. Presidentens bil besköts i går i Kiev. Nu befinner han sig i säkerhet i Charkov.

Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå och ersättas av en representant för ‘Fosterland’.  Inne i radan, parlamentet, är det nu ‘Fosterland’ som sätter dagordningen.  Fosterland’ har tillsatt en ny talman, Aleksandr Turtjanov, och 288 av 326 närvarande röstade för. 

Man kan ifrågasätta hur fria radans omröstningar har varit. Utanför dörrarna står beväpnade människor beredda att döda alla ‘moskalej’ (moskoviter) och en väldig nio meter hög katapult är riktad mot radan – att använda om något beslut går gatan emot.

Under lördagen har aktivister från Maidan intagit parlamentet och presidentens residens.  Parlamentsledamöter som verkat för ordningens återställande hotas med ståndrätt. Julija Timosjenko manade i ett tal på Majdan, omedelbart efter frigivningen till ”strängaste möjliga domar” över dem som skjutit på Maidanaktivsiter.

I staden Tjerkasy i centrala Ukraina har man redan rest galgar  för att skrämma dem som vill följa författningen.

Radan har avsatt riksåklagaren Psjonka – ett krav från gatan. Den har återinfört 2004 års författning och nonchalerar därmed presidenten som enligt författningen ska godkänna ett sådant initiativ. Den har tillsatt en ny inrikesminister, Avakov, från ‘Fosterland’ (275 röster av 326). 

Radan beslutade idag lördag att betrakta Janukovitj som avgången – med 328 röster. Presidentval ska hållas 25 maj. I och med att radan antog det beslutet är statskuppen fullbordad.” forts.


Sammanfattat händelseförlopp av AFONBLADET: Krisen på Krim på 60 s Kommentarer

(1) Det kan tänkas att samma sak sker inom armé och polis och då står den nya regimen helt utan möjlighet att förverkliga sina maktbefogenheter och kommer att förpassas till historien lika snabbt som den trädde in på arenan. Den blir i så fall bara en kort parentes.

(2) Vi har sett samma sak hända här hos oss i Sverige både innan och framför allt efter att Alliansen tog över, därför att kapitalet styr såväl över de öppet borgerliga partierna som det socialdemokratiska. Samma politik genomförs också i många andra länder just nu därför att kapitalismen är på stark frammarsch utan att det finns några krafter som tycks kunna stoppa den, eller lindra dess skadeverkningar i nuläget.

(3) Känns det igen från vår egen samhällsutveckling från slutet av 80-talet och i än högre utsträckning sedan Alliansen tog över 2006, mån tro?

(4) Känns det igen? Liknar det inte Sverige där missnöjet riktas mot invandrare istället för mot de egentliga problemen?

(5.1) Ukrainas president Viktor Janukovitj är hedersordförande i Regionernas parti, som har störst väljarstöd i den rysktalande östra delen av Ukraina, men också från flera av landets allra rikaste så kallade oligarker. Partiet fick 30 procent av rösterna i valet 2012.

(5.2) Ukrainas kommunistiska parti är starkast i samma regioner som Regionernas parti. Partiet är kritiskt till den väststödda oppositionen men även till den regering som leddes av Viktor Janukovytj och partiet ville ha folkomröstning om landets politiska linje i förhållande till Ryssland och EU.

(5.3) Allukrainaska Fäderneslandsförbundet var det största parlamentariska oppositionspartiet, grundat av Julia Tymosjenko, en av dem som blev miljardär under den kapitalistiska chockterapin i Ryssland på 1990-talet och som dömdes till fängelse för maktmissbruk efter att ha skrivit under ett gaskontrakt med Ryssland under sin tid som premiärminister. I och med fängslandet tog Arsenij Jatsenjuk över partiets ledarskap. Han driver ihärdigt frågan om ett ukrainskt EU-medlemskap och slöt en allians med många andra grupper, inklusive det fascistiska Svoboda inför valet 2012 och fick då 25 procent av rösterna. Julia Tymosjenko är .

(5.4) Ukrainska Demokratiska Alliansen för Reformer (UDAR), finansieras med tyska pengar. Det leds av den forne världsmästaren i tungviktsboxning, Vitalij Klitjko (är även tysk medborgare). Han fick i uppdrag av Konrad Adenaurstiftelsen (CDU) att etablera att kristet konservativt parti i Ukraina, enligt den tyske kristdemokratiska politikern Werner Jostmeier. 2012 fick UDAR 14 procent av rösterna. 

(5.5) Svoboda, fascistparti som öppet hyllar nazikollaboratören Stepan Bandera i Ukraina. I valet 2012 fick partiet 10 procent av rösterna.

(6) Det ska knappast dröja länge innan vi ser samma resultat i Ukraina som i Grekland och Spanien om utvecklingen går upprorsmakarnas väg. Men att så sker är än så länge för tidigt att säga.

(7)  Dock, det kan inte förnekas, hade korruptionen börjat breda ut sig och det var den som banade väg för kapitalismens återkomst.

Lite extraläsning för den som är road

Ukraina, Europas näst största land efter Ryssland, var som bekant sedan 1918 en sovjetrepublik inom Sovjetunionen. Under stora nordiska kriget invaderat av Sverige, men förlorat i slaget vid Poltava 1709, blev senare en del av det ryska imperiet. Det var inte första gången svenskar utövade inflytande i området. Redan vikingarna, sannolikt från Roslagen, var där och drev handel och använde floderna för att nå ända till Konstantinopel, vilket bland annat skildras i Röde orm av Frans G Bengtsson.

Krimhalvön är en omtvistad historia, vilket accentuerades efter Sovjetunionens upplösning och har status som autonomt område. Ryssland har sedan sovjettiden stora flottbaser på den till delar rysktalande halvön, där Jalta ligger, staden för Jaltakonferensen där Winston Churchill, Josef Stalin och Franklin D. Roosevelt undertecknade överenskommelser som skulle gälla efter andra världskriget.

Från media:

Monstruöst hyckleri om Ukraina

Bortom krigsrubrikerna

Svensk utrikespolitik heter Carl Bildt

SVT har inte haft en självständig utrikes- analytiker på flera decennier

Svenska nynazister i Ukraina som frivilliga

Från bloggosfären

Vad ska man säga om händelserna i Ukraina?

Ryssland, Ukraina, arbetarklassen och nationalismen

Sminka av grisen

Svoboda, Svenskarnas Parti och nazisterna i regeringen

Ukraina, fascismen och Carl Bildt

Nyheter om Carl Bildt

Bildt värvade Georgien till sin PR-byrå

Bildt rik på vapen och porr

Nazitrojka

9 tankar om “Ukraina just nu

  1. Pingback: Motvallsbloggen » Vad ska man säga om händelserna i Ukraina?

  2. Jättemycket att läsa, men jag är övertygad om att du har rätt, jag funderade i de banorna tidigt i dessa händelser, och när det uppenbarades att Svenska Nazister var där och hjälpte till blev jag övertygad. Du har också ett mail från mig.
    Svante

    Gilla

Lämna en kommentar