Det vanliga mönstret


Läkaren Sheik Umar Khan

 

En av dem som ledde kampen mot ebola-utbrottet.

På tisdagen dog han själv i sjukdomen i Sierra Leone. Han har hyllats som en nationalhjälte efter att ha riskerat sitt liv genom att behandla dussintals ebola-drabbade, rapporterar AP. Källa AB

Ebola

Det är heroiskt. Han visste hela tiden om riskerna och fruktade för att smittas och dö.

AFTONBLADET kan också berätta att Amerikanen Patrick Sawyer insjuknade ombord på ett flygplan från Liberia på väg till Nigeria och passerade flygplatser i både Ghana och Togo. Ebolasjukdomen tog även hans liv, liksom över 1200 andras. Risken att han har fört smittan vidare är inte försumbar och svaret har vi inom kort.

 

Lite reflektioner

Antag att sjukdomen härjade i Europa eller i USA. Hade pressen bevakat sjukdomen lika lite i så fall?

Nu härjar den i Afrika, söder om Sahara. Då är det inte lika intressant att ödsla sjukdomen utrymme i pressen.

Läkaren Sheik Umar Khan är inte den ende inom sjukvården i Afrika som har avlidit för att sina insatser att rädda liv. Några sjuksköterskor har också fått sätta livet till. Så vitt jag vet rör det sig hittills om tre stycken. Sannolikt är det fler. Men de hyllas inte som några nationalhjältar och nämns inte med namn. I vart fall inte i svensk media. Hur det är i afrikanska media vet jag inget om, men där har det säkert ett större nyhetsvärde.

Det är klart att jag undrar lite kring detta. Kan det vara så att de avlidna sjuksköterskorna var kvinnor, enligt tradition. Är det därför de inte uppmärksammas och hedras på samma sätt? Eller är det för att de ”bara” var sjuksköterskor med en mindre omfattande utbildning än läkare och därför deras liv mindre värda?

Vad återspeglar egentligen detta?

Jo, det handlar om värderingar. Och visst kan man reflektera vidare utifrån detta. Det avspeglar maktstrukturer som många i vardagen är mycket omedvetna om, så länge de inte stannar upp och funderar.

Könsförtyck är en sådan maktstruktur. En annan är att mer utbildade får mer sympati än mindre utbildade. Och politiskt och ekonomiskt betydelsefulla får mer sympatier än mindre politiskt och ekonomiskt betydelsefulla får. Det sista syns mycket tydligt i Israel – Palestinafrågan just nu. Världens makthavare låter Israel bryta mot alla FN-resolutioner som har skrivits utan att något händer, trots att Israel dagligen driver en ren folkmordspolitik mot palestinierna. Ingenting händer. Det längsta man kan gå är ungefär som Carl Bildt, som ju tycker att Israel ska vara något mer återhållsam med sina massakrer på palestinierna, men har rätt att ”försvara” sig! Jag undrar vad han skulle ha sagt om Hitler. Kanske att han skulle ha sagt att Hitler borde utrota lite mera återhållsamt?

Olika värde

Människor värderas inte utifrån humanistiska principer. De värderas istället utifrån könstillhörighet, hudfärg, etnicitet, det världspolitiska läget, kapitalintressen och den enskildes kapitaltillgång. Då ställer man sig på fascismens sida i Ukrainakrisen och mot de demokratiska krafterna, på USA:s och EU:s kapitalister sida och mot de människor i Ukraina som fasar för fascism och västvärldens storbankers intressen som ju vill åt Ukrainas tillgångar och låta ukrainarna göda finanskapitalet precis som greker med flera krisande länders folk just nu får göra, med allt vad det för med sig i försämrad social välfärd, arbetslöshet och fattigdom.

Våra ingrodda synsätt och fördomar står på kapitalets sida. Och Sverigedemokraterna är det parti i vårt land som helt bygger sin politik på dessa synsätt och fördomar. Ändå gör de stort nummer av andra kulturers fördomar och ingrodda synsätt och endast humanitära principer kan stå emot sådan politik, liksom nazismens och sionismens politik, rasismen och könsförtrycket, samt de värderingar som prioriterar rik framför fattig, utbildad framför analfabet, kapitalist framför arbetare.

Unik

Varje människa är unik.

Varje lidande är personligt.

Lidande kan aldrig kvantifieras. Det är lika ohyggligt om det drabbar en människa som om det drabbar miljoner individer. Var och en utstår sitt eget lidande!

17 tankar om “Det vanliga mönstret

  1. Pingback: Det här med ebola | eaqhan

  2. ”En ny hotande smitta överförd av fästingar finns i Europa. Dödligheten är normalt 5-40 procent, men kan även i vissa fall vara upp till 50 procent.
    Krim-Kongo hemmarogisk (blödar) feber har påträffats i flera länder i Europa. Det finns idag inget vaccin eller behandling. Krim-Kongo sprids huvudsakligen via fästingar. Smittan kan spridas från människa till människa via blod och andra kroppsvätskor.”

    http://www.myggfeber.se/information-om/sjukdomar/krim-kongo-13876847

    Gilla

  3. En storartad man och hans team. Han var nog helt på det klara med att han inte skulle kunnat hjälpa de sjuka utan sjuksköterskorna.
    Nu sprider sig denna sjukdom vidare med blixtens hastighet.
    Jean Marie Le Pen har en lösning på jordens överbefolkning: ”Smitta ner dem med Ebola, så försvinner hälften”. Ja, han sa en massa annat korkat också, men det tar jag en annan gång. Nu är det ju hans dotter som driver hans politik i Frankrike vidare. På regeringsnivå… 😦
    ————–

    Hört talas om ”Krim-Kongo”? Kallas också europeisk blödarsjuka, är extremt smittsamt och sprids med fästingar. Det är bara en tidsfråga innan den når oss i väst och det tar minst 10 år att få fram ett vaccin.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • Jag kritiserar inte Sheik Umar Khan utan bara att man inte hyllat sjuksköterskorna på samma sätt.
      Sjukvårdpersonal har i alla tider offrat sina liv för partierna. Det är inget nytt.

      Rasister är ju sådana. Vore bra om man kunde smitta dem med en lämplig sjukdom, så de dog allesammans. Krim-Kongo kanske skulle göra susen 🙂

      Kram!
      /Skvitt

      Gilla

Lämna en kommentar