”Skvitt, du har ju skrivit om pension”


”Ja”

 

”Då ska du se detta!”

Det var en vän till mig som läst mina inlägg. Han hade hos en kompis sett ett brev från en PRO-förening om de aktiviteterna de har. Han reagerade på en gång och det var det brevet han bad att få för att visa mig. ”Du kan ta det!”, sa han och menade att det var inget för honom. Och på så sätt hamnade det i min skanner.

När jag såg vad man hade för program för våren i den lokala PRO-förening så borde jag ju ha gått i taket. Men jag har ju läst PRO Pensionären, PRO:s medlemstidning. Då finns det inget att förvånas över.

Nu en titt på foldern jag fick ta del av och börjar med dess första sida. Här har jag lagt in den mot en blå bakgrund, vilket man får tolka som man vill.

PRO Norum 1016 a

Här har jag alltså skannat in förstasidan i bladet, som egentligen bara består av ett dubbelvikt A4. Det säger en hel del. Till att börja med är det en klantig teckning utan tillstymmelse till konstnärlig talang. Det är allt man har klarat av att åstadkomma. Teknisk talang måste också saknas annars hade omslaget kunnat gjorts mycket bättre i en dator. Det är ju inte fel om något ser proffsigt ut.

Vad det ska föreställa uppe i högra hörnet vet nog bara tecknaren. Linjen runt om kanske ska föreställa stadsdelen, eller hela Hisingen. Resten ska väl föreställa föreningens olika aktiviteter. Alltså att fika och käka lussekatter (till våren!), dansa, kanske äta (det är svårtolkat) och spela kort. Dessutom ska föreningen hälsa svarta medborgare välkomna och det säger jag ju inget om. Det är väl i så fall det enda politiska budskapet i bilden.

Sen vänder vi blad och får upp mittuppslaget. Då har vi först vänstersidan. Den tar upp vad som händer under våren när man träffas varje torsdag. Vad det handlar om kan tydligt ses i bilden.

PRO Norum 1016 b

Andra sidan är i alla fall lite proffsigare gjord än första sidan. Men det är också allt.

Den tionde mars har man årsmöte. Det är vårens enda träff vid sidan om det med Konsument Göteborg som inte handlar om underhållning. Maud Öhlund har kanske några råd hur man får pensionen att räcka. Men inget möte under hela våren om hur man ska få politikerna att agera för högre pensioner! Inte en gång under hela våren ska man diskutera vad PRO gör, vad man ska begära av PRO eller hur man ska sätta press på PRO. Det är bara att se själv!

Baksidan på den lilla dubbelvikta broschyren innehåller bara lite reklam för ABF och några företag såsom till exempel Fonus. PRO Norum 2016 dKanske föreningen kan ordna rabatt på begravningen.

Men sidan innan, den tredje sidan, tar upp lite av vårens övriga aktiviteter, curling, målarskola, bokcirkel och boule!
PRO Norum 1016 c

Har ingen i föreningen något intresse av pensionärspolitiska frågor?

När man blir pensionär ökar kostnaderna för sjukvård, tandvård, medicin, hemhjälp och eventuella hjälpmedel, som till exempel hörapparater, glasögon och rollatorer. Resor måste kanske företas med taxi, inte bara till läkare och vårdcentral, utan kanske till och med för att man ska kunna ta sig ut och handla mat eller för att besöka vänner om de fortfarande lever. Allt det ska finansieras genom en pensionsinkomst som inte är mer än hälften av vad man hade medan man var yrkesverksam! Det är en ekvation som för många inte går ihop. Det innebär att många måste avstå från ”sjukvård, tandvård, medicin, hemhjälp och eventuella hjälpmedel, som till exempel hörapparater, glasögon och rollatorer. Resor måste kanske företas med taxi, inte bara till läkare och vårdcentral, utan kanske till och med för att man ska kunna ta sig ut och handla mat eller för att besöka vänner om de fortfarande lever.”

Det finns många frågor att tala om. Och frågor att driva!  Det finns mycket att göra för en intresseförening. Ja, jag utgår ju från att det ska vara en intresseförening för pensionärer, trots att inget tyder på det. Men intressefrågorna finns inte med på ett enda möte för våren 2016! Inte ett enda möte handlar om att man ska tala om pensionärernas situation i dagens samhälle! PRO Norum är en lekstuga och allt annat än en intresseorganisation. Ser det ut på samma sätt i landets övriga lokalföreningar anslutna till riksorganisationen PRO så är det inte märkligt att pensionärerna får det allt sämre och att ingen driver deras frågor. De måste ju drivas från lokalplanet av medlemmarna själva!

Fattigpensionärer söker hjälp hos kyrkan – Sveriges Radio

Varannan 70-talist blir fattigpensionär – Sydsvenskan

EU-granskning: Sverige har 800.000 fattigpensionärer

Pensions-stressen är kvar, Strandhäll


På hemsidan, som riksföreningen PRO har, gjorde jag en sökning på ordet ”politik”. Där gav det inga träffar, som synes i bilden nedan!

PRO hemsidan aktiviteterPolitik är inget som medlemmarna ska intressera sig för. Det är ju den enda slutsats man kan dra. Istället ska medlemmarna tiga, inte ifrågasätta och låta organisationen fortsätta med sitt uppdrag, att invagga medlemmarna att tro att organisationen för deras talan och kamp, alltmedan politikerna kan fortsätta att försämra för pensionärerna. Därför ger det heller inga resultat när jag söker på ”pensionärspolitik” på pro.se/Distrikt/Goteborg! ”Tyvärr, inga aktiviteter hittades. Försök att söka på något mindre specifikt.” Inte ens ett klick på knappen märkt ”Politisk aktivitet” gav några resultat, så den knappen kan de ju ta bort från hemsidan.PRO politiska aktiviteter


Mer av Skvitt

LO larmar om usla pensioner

Vad ska pensionärerna göra med alla sina pengar?

Naivism

3 gånger fler fattiga på 8 år

Ska jag verkligen drabbas av fattigdom?

Skvitt synar pension, Pensionsmyndighet, mm.

Fattigpensionärer ökar kraftigt

Oj, så mycket bättre!

S och pensionerna

När Skvitt klantade sig

Den skandalösa pensionen

Pensionärerna

Inte fan ska man stjäla andras texter

Pensionsmyndigheten och propagandaministeriet

Bevisat – vi har råd med högre pensioner

Pensionsnytt

Pension – en skållhet överraskning

Fattigpensionärer ökar kraftigt

Enkätundersökning om PRO:s tidning

28 tankar om “”Skvitt, du har ju skrivit om pension”

 1. Pingback: Sällan synlig – eaqhan

 2. Pingback: Falskt besked – Trädgårdsföreningen! – eaqhan

 3. Pingback: Pension = fattigdom – eaqhan

 4. Pingback: Fattigpensionären i Djursholmsvillan – eaqhan

 5. Pingback: Skvitt ser på bostadslån – eaqhan

 6. Pingback: Att vara pensionär idag – eaqhan

 7. Pingback: Skamlön – eaqhan

 8. Pingback: Det gynnar oss inte – eaqhan

 9. Pingback: Tände eld på sig – varför – eaqhan

 10. Pingback: Hundralappen och kontanter – eaqhan

 11. Pingback: Pensionssystemet – eaqhan

 12. Pingback: Insändare i pensionärstidning – eaqhan

 13. Pingback: PRO pseudokam – eaqhan

 14. Pingback: Alla ser det – eaqhan

 15. Pingback: 50.000 kr / mån i pension – eaqhan

 16. Pingback: PRO-ordförande har ordet – eaqhan

 17. Pingback: Ännu inget svar – eaqhan

 18. Pingback: Tala är silver … – eaqhan

 19. Pingback: Skvitt granskar | Se Eaqhan

 20. En annan sak: Vad är det för jäkla musik de bjuder på? 40- och 50-talister lyssnar väl inte på sånt. Eller gör de? Jag trodde det var pop eller rock som gäller för de generationerna :-). Det är väl 30-talisterna som lyssnar på den musik som bjuds här.
  Och aktiviteterna. Hmmm. Bättre i så fall med skogspromenader, skidåkning, krogbesök (sponsrade av PRO för de som inte annars har råd) och varför inte bågskytte? Och föreläsningar i politiska frågor. Särskilt pensionärspolitik, förstås 😉

  Kao

  Gilla

  • Jag tänkte detsamma om musiken. Det är sån musik som pensionärer i min ungdom gillade. Men dagens pensionärer ska alltså hålla tillgodo med det. Inte ens den saken tycks föreningsmedlemmarna kunna påverka! 😦 Snacka om toppstyrt!

   Bågskyttet tycker jag kan bytas ut mot kalasjnikov-skytte och det kan man öva på skogspromenader till att börja med för att sedan fortsätta inåt regeringskansliet och riksdagshuset 🙂

   Sen kan man passa på att tillfångata ledarna för pensionärsorganisationerna och döma dem för förräderi, sätta dem på fästning och låta dem leva på vatten och bröd. Det skulle sitta fint!

   Kram!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

 21. Klart de inte vill prata politik. Inte ens pensionärspolitik.
  Idag fick jag beskedet att min pension (sjukersättning eller sjukpension) har SÄNKTS med 53:-/månad 😦 . Ändå tillhör jag fattigpensionärsgruppen. Och vi är fler än 750.000 personer! Blir så förbannad!!!
  Så här blir det då politikerna räknar % på höjningarna. Det var endast de rikaste pensionärerna som märkte av höjningen. De fick mest.
  Hur kan (S) tro att pensionärerna vill rösta på dem när orättvisan är så uppenbar?

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Åh fan! Hur fick du reda på det?

   I en länk i inlägget står att det är 800.000 fattigpensionärer i Sverige. 50.000 fler alltså än du skriver.

   Det är klart att det ska tas än mer från de fattigaste och ges till de rikaste. Det är inget nytt.

   Sossarna skiter helt i pensionärerna, men än värre är ju att PRO också gör det. De backar upp denna regering lika väl som de backade upp Alliansen när den satt. Men inte fan kan de backa upp pensionärerna!

   Jag tror inte jag får nåt svar från PRO, men väntar spänt på det.

   Kram!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

   • Jag tror det var nåt statsråd. Jag spar inte allt jag läser, det skulle bli hur mycket som helst. Men din siffra är antagligen rätt.
    Tror knappast du kommer få svar…
    ———
    Både (S), LO ( Särskilt Kommunal) och Pensionärsorganisationerna har vänt fattigpensionärerna ryggen. LO för att de är mycket medvetna om att deras lågavlönade medlemmar en dag kommer bli fattigpensionärer.
    ———
    Ett rättvisare sätt att höja pensionerna, om man nu älskar att räkna i % i.st.f kronor, vore ju att sänka fattigpensionärernas skatt rejält. Förresten är skatt på pension dubbelbeskattning eftersom man redan har betalt skatt på de pengarna man får i ut pension.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • AB hade väl en artikel om hur utvecklingen för pensionärerna blir när man slår samman alla effekter. Trots att regeringen påstår att de satsar på att höja pensionerna så går de back för dem med lägst pension. Inte går det särskilt mycket fram ens för dem med bra pensioner.

     Hela pensionssystemet är en katastrof sedan man skrotade ATP-systemet, som jag ju har sagt evinnerligt många gånger. Och precis som du säger så borde pensionärerna skattebefrias eftersom det är skatt på skattade pengar. Möjligen kan man låta de bäst lottade pensionärerna få fortsätta att betala skatt. Jag tänker på en vän jag har som har en pension efter skatt på över 40.000:- / månad! Honom går det ingen nöd på. Åker taxi varje dag enbart för att äta ute på restaurang varje dag!. Han tillhör dem så med regeringens reformer får höjd pension! Ändå klagar han för han får betala värnskatt!

     De som skulle kunna förändra vanliga pensionärers usla levnadsvillkor har eller får sådana pensioner eller högre än vad min nyss nämnde vän har. Och de tänker bara på sig själva. Därför vill de inte förändra. Och därför krävs kamp underifrån. Men den lyser med sin totala frånvaro, vilket jag ju har bevisat inte minst i detta inlägg med det lilla dokumentet som svart på vitt avslöjar vad man gör i en lokal PRO-förening.

     Kram!
     /Skvitt

     Gillad av 1 person

     • Precis så är det. Som vanligt, alltså. De som har mest får mest. De som inte har får betala till de förstnämnda. Genom såna här beslut får SD röster frän (S).

      Vad är det man inte begriper i regeringen, egentligen? Man förfasar sej över vikande opinionssiffror men vägrar se orsak och verkan.

      Kram
      Kao

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s